Понеделник,

Гешев и магистрати излязоха на протест

От: Мартина Суботинова -
Гешев и магистрати излязоха на протест
A
A
A

Снимка-Епицентър

Магистратите и служителите от двете спецпрокуратури излязоха на мълчалив протест пред сградите на Съдебните палати в цялата страна. В разпространена декларация те се обявяват срещу гласуваните от правната комисия в парламента промени, според които спецпрокуратурата и спецсъдът ще бъдат закрити.

В София протестът започна с масово мълчаливо присъствие. На място пристигна и главният прокурор Иван Гешев.

"Тук съм като магистрат, не като главен прокурор, за да подкрепя колегите си, които искат да подкрепят правата на гражданите. Пожелавам на всички българи светли празници", каза Гешев.

"Тук сме, защото с лобистко законодателство се опитват да се осуетят разследванията срещу тероризъм и шпионство. Кой има интерес от това?", попита говорителят на главния прокурор Сийка Милева.

„Още преди година предупредихме по време на протестите, че ще се посегне на закона. Така хора, които разполагат с големи средства, ще избегнат правосъдието“, според Милева.

„Защо не се вижда огромният труд зад всички дела, а се виждат само неуспехите. Нали се търсят ограбените пари по законен механизъм. Вижте размера и количеството на запорираното имущество. Видима е тенденцията за атакуване независимостта на обвинението“, коментираха още протестиращи.

„Тук сме, защото сме с убеждението, че гражданските права са в опасност. Изземват се компетенции и функции, така се посяга на разделението на властите. Така няма да има ефективно правосъдие. Никога не сме твърдели, че борбата с корупцията по високите етажи на властта е лесна. Това са реални факти и обстоятелства. Магистратите се чувстваме застрашени като функционален имунитет“, казаха магистрати.

„Искаме активен професионален дебат по тези важни въпроси“, казаха протестиращи.

„Благодаря ви и се гордея, че съм главен прокурор на Република България“, обърна се Гешев към магистратите, които го аплодираха.

Според тях с внесеното  предложение в  45-то Народно събрание за изменение и допълнение на НПК и ЗСВ се нарушават принципа за разделение на властите и независимостта на съдебната власт.

В декларацията си те задават и въпроса дали решението за закриване на спецпрокуратурата и спецсъдът без аргументи не обслужва чужди интереси или такива на организирани престъпни групи? „Не искаме да вярваме, но допускаме, че целта е отнемането на функционалния ни имунитет, пише в становището на спецпрокурорите и администрацията.

В разпространена позиция ръководството на Прокуратурата обяви, че подкрепя протеста на прокурорите, следователите и съдебните служители в цялата страна. "Като всеки български гражданин, най-вече ние, сме длъжни да реагираме, когато е налице недопустим политически натиск върху независимата на съдебна власт и нарушаване на принципа за разделение на властите. Това са едни от основните ценности, върху които е изграден Европейския съюз, а и всяка демократична държава", се посочва в позицията.

Смятаме, че опитите чрез спешно лобистко "законодателство" да бъдат унищожени най-ефективните и ефикасни структури за борба с организираната престъпност, корупцията и престъпленията по грава I от НК (основно шпионаж и тероризъм) не е в интерес на българските граждани и общество, заявява ръководството на Прокуратурата и допълва, че е уведоми европейските институции за опасността от нарушаване на върховенството на правото в Република България и реалната угроза от заличаване на постигнатия от страната ни напредък в областта на правосъдието и вътрешен ред.

 


Всички новини от категория Общество.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички