Четвъртък,

Германците луднаха по великотърновско село. Защо?

От: Агенция Стандарт -
2091
Германците луднаха по великотърновско село. Защо?
A
A
A

Масово заселване на германци у нас. Чужденците трескаво изкупуват къщи и цели фамилии се пренасят във великотърновското село Масларево. Какви са причините?

Немскоговорящите се появяват малко преди Коледа, а оставането им в селото предизвиква интерес.

Местните описват процеса като нашествие на каравани. „Предполагам спят в караваните и изчакват къща да са освободи“, каза пред bTV Димитър Петров от селото.

Германците идват със семействата си. 40-годишният Георг е един от малкото, които откликват на медийно внимание. У нас е със съпругата си и тригодишната им дъщеря. Признава, че бягат от строгите Ковид мерки в родината им, но не само.

„Това е част от причината, но не е истинската причина. Германското правителство е тръгнало по много лош път. Държавата ни вече не е деократична“, смята той.

Засега обитават къща под наем. За разлика от Ралф, който вече се е устроил и учи български.

„Аз съм ваксиниран, аз нямам проблеми и с пътуването, но живея в страх в моята страна, защото хората се възприемат като опасни помежду си, опасни за обществото, и също децата трябва да носят маски навсякъде - на улиците. Хората се вторачени един в друг, дали носиш маската правилно - тук ли е, тук ли е, правят ти забележка. Мисля, че в България хората също внимават, но не по този начин. Това е премерен риск, който аз харесвам повече”, казва той.

Пустеещите къщи в селото вече намаляват. Интересът на чужденците към тях през последните години е вдигнал цената на имотите двойно, дори тройно. „44 чужденци живеят. 17 къщи са закупени от тях“, казва кметът на селото Виолетка Йорданова.

Освен с германците, 395 българи в селото съжителстват още с руснаци, англичани и поляци.


Всички новини от категория Общество.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички