Германци и англичани пият наше пиво

Германци и англичани пият наше пиво | StandartNews.com

За футболните фенове пускаме златен кен, посветен на Стоичков

Антон Карлов е изпълнителен директор на "Каменица" АД. На 8 юни 2016 г. компанията получи първа награда в категория "Иновации" от Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България /КРИБ/.

- Г-н Карлов, за какви постижения КРИБ присъди наградата на управляваната от Вас компания?

- Наградата беше присъдена на "Каменица" АД за иновациите в техническото оборудване и разширяването на производствените мощности на пивоварната в град Хасково. От началото на 2014 г. сме инвестирали 30 млн. евро в капиталови вложения по проекти в пивоварната. От тях над 6 млн. са инвестиции в развитие и обновяване на логистичната база на пивоварната. След направените разширения тя вече е с обща площ около 20 000 кв. м. Новите високотехнологични съоръжения ни позволяват да бъдем още по-гъвкави и ефективни по отношение на веригата си на доставки. Същевременно намаляваме логистичните си разходи с около 10%.

Това, с което особено много се гордеем, е, че изградихме и интегрирахме в пивоварната уникален за страната анаеробен реактор, който е част от дългосрочните инвестиции на компанията за постигане на нулево замърсяване от производствения процес. Стойността на инвестицията за изграждането на анаеробния реактор е близо 3 млн. евро, като съоръжението ни позволява предварително да пречистваме над 60% от отпадните води, отделяни в производствената дейност. Това спомага за още по-пълноценно функциониране на вече съществуващата аеробна пречиствателна станция на пивоварната, която се грижи и за отпадните води на всички фабрики в Северната индустриална зона на Хасково. Освен това като субпродукт от работата на реактора се отделя биогаз, който започваме да използваме като алтернативно гориво за поддържане на производствените нужди от енергия. Всичко това допринася за постигане на нашата голяма цел да намаляваме "негативния бирен отпечатък" от производството си и е част от стратегията ни за корпоративна отговорност. В нейната основа е разбирането, че всеки път, когато някой вземе бира в ръка, след нея остава бирен отпечатък под формата на мократа следа на бирената подложка. Наясно сме, че в процеса на производство и продажба на нашата бира ние оставяме своя отпечатък върху обществото, околната среда и хората, затова на водещо място за "Каменица" АД е отговорното бизнес поведение към общностите, към служителите и към опазването на околната среда. В ядрото на философията за "Нашия Бирен Отпечатък" е заложен стремежът на компанията да увеличава положителния и да минимизира и елиминира негативния ефект от своята дейност върху околната среда, хората и общностите.

С останалата част от средствата - около 20 млн. евро - реализирахме проекти, които ще ни позволят още повече да подобрим качеството на бирата, да увеличим производствения капацитет на пивоварната, да гарантираме безопасна работна среда на нашите служители и да превръщаме в реалност иновативните им идеи.
В резултат на тези вложения в момента пивоварната ни в Хасково е може би най-модерната не само в България, а и на Балканите, и е водеща по отношение на опазването на околната среда.

- Трудно ли се управлява предприятие със 135-годишна история?

- Не бих го дефинирал като трудно, а по-скоро като отговорно и много предизвикателно. В "Каменица" АД работи изключителен екип от работници и мениджъри, които всекидневно успешно посрещат множество предизвикателства и без тях тези награди и признания нямаше да са възможни. За нас е огромно признание тази награда да дойде в годината, в която празнуваме своя 135-и юбилей. Дългогодишната история на компанията свидетелства за нейната способност да предлага непрестанно качество, висок професионализъм и адаптивност към промените в нагласите на потребителите. Нашата амбицията в "Каменица" АД е да бъдем Избор номер 1, което означава да предлагаме постоянно качество и брилянтно изпълнение.

- Как успявате да задържите интереса на потребителите при голямата конкуренция на бирения пазар?

- "Каменица" АД заема лидерска позиция на бирения пазар в България от 2012 г. до сега. Според данните за 2015 г., "Каменица" е лидер на пазара както по обем, така и по стойност с цялото си портфолио от марки, включително местни, лицензионни и дистрибуционни. По данни на AC Nielsen към април 2016 г. марка "Каменица" е пазарен лидер по обем с пазарен дял в стойност 16% и в обем - 16,7%. Лидери сме и в премиум сегмента с 48,2% пазарен дял (по обем) с марките ни Staropramen, Stella Artois и BeckТs към април 2016 г. Другите брандове от нашето портфолио остават много стабилни. Марката "Бургаско" удвои своя пазарен дял по обем и стойност през последната година.
Стремим се постоянно да изненадваме любителите на бира с нови предложения - тази година пуснахме на пазара юбилейния си продукт "Старо пиво". За производството му са използвани 100% малц и три различни сорта хмел за гарантиран плътен и богат вкус, а опаковката му е реплика на бутилка от началото на миналия век без етикет, носеща типичната за онова време гравюра с надпис "Собственостъ на пивоварница Каменица Пловдивъ". Искаме да върнем почитателите на бира 100 г. назад към неповторимия и автентичен вкус на живота от най-златните и най-предизвикателни времена на съвременна България в началото на XX век.

През лятото пък ще доставим на футболните фенове, за които любимият спорт и "Каменица" вървят ръка за ръка, незабравими бирени изживявания със специалния златен кен, посветен на Христо Стоичков. Ще раздадем и лимитирана серия уникални награди в лятната ни консуматорска промоция - винтидж футболни топки и бирени халби на специална футболна тематика по повод на 135-годишнината на компанията.

- Отрази ли се на производствения процес затварянето на пивоварната в Пловдив и преместването на производството в Хасково?

- В края на2015 г. започнахме пълна трансформация на пивоварната ни в Пловдив. Съвсем ефективно вече цялата производствена дейност на "Каменица" АД е базирана в пивоварната ни Хасково, като сезонът за 2016 г. е напълно осигурен. Същевременно, както вече обявихме, ние оставаме в Пловдив, като на част от територията на съществуващата днес пивоварна планираме изграждането на уникален по рода си мултифункционален комплекс - "Пивоварница Каменица". Стремежът ни е да запазим и съхраним духа на първата българска бира не само като продължим да произвеждаме и да предлагаме "Каменица", а и като създадем място, където пловдивчаните и почитателите на първата бира на България да се връщат назад във времето, да се потапят в историята и традициите и да се забавляват.

- Как върви реализацията на идеята?

- Процесът вече е стартирал и сега сме в етап по получаване на съответните разрешителни и на съгласуване с различните институции. В момента финализираме и избора на инвеститор за останалата част от имота.
По отношение на комплекса "Пивоварница Каменица" планираме строителните дейности да започнат в края на лятото на 2016 г., а той да отвори врати през пролетта на 2017 г. Реалната трансформация на мястото ще започне буквално до дни с началото на физическото разрушаване на съществуващите производствени помещения. За целия този период сме взели всички необходими мерки, за да сведем до минимум неудобствата за хората, живеещи в близост до пивоварната.
Вярваме, че крайният резултат ще бъде повече от позитивен за града и за общностите - ще облагородим значително целия район на днешната пивоварна и ще се постараем той да се превърне в едно по-добро и по-модерно място за живот. Сигурен съм, че "Пивоварница Каменица" ще се утвърди като едно от знаковите места за Пловдив и ще бъде не само притегателен център за любителите на специални видове бири, но и част от туристическата карта на града.

- Кой ще купи терена от 31 декара и ясно ли е какво ще има на мястото на Бирената фабрика?

- За нас е много важно да подберем най-подходящия инвеститор, тъй като не ни е безразлично в чии ръце ще оставим останалата част от терена и какво ще е неговото бъдеще. Затова и подхождаме с много внимание и прецизност при избора на точния купувач и се стараем да намерим нов партньор, който да е отговорен собственик и да допринася за развитието на Пловдив. Намираме се в напреднала фаза на преговори с инвеститори, които проявяват интерес към терена. Надяваме се много скоро да можем да споделим допълнителна информация с подробности.

- "Каменица" е част от Molson Coors Central Europe, в което влизат още пивоварни в Чехия, Сърбия, Хърватия, Румъния, Унгария, Черна гора, Босна и Херцеговина и Словакия. По какво българският пазар на бира се различава от този в съседните страни?

- Във всеки от посочените европейски пазари хората залагат на местните марки пиво и те са сред най-предпочитаните. Характерно е, че основно се консумира светла бира тип пилзен.
Пазарът в България е силно конкурентен и много динамичен със сравнително равномерно развитие и ръст от близо 2% за 2015 г., съгласно данни на Съюза на пивоварите в България. Продажбите на бира са основно през магазинната мрежа и най-разпространеният вид опаковки е PET. През последната година обаче се наблюдава стабилизиране и дори лек растеж при наливната бира в кегове и при стъклените опаковки, които дават по-добро качество и вкус.
През последните години се наблюдава и нарастващ интерес към по-специални видове бира и тази тенденция набира скорост най-вече в големите градове. Затова и чрез "Пивоварница Каменица" ние искаме да бъдем и сред пионерите в производството на специални видове бира.

- Популярна ли е марката "Каменица" в други страни?

- Извън България "Каменица" може да бъде намерена в Англия, Германия, Дания, Испания, Македония, Гърция, Кипър и др. Брандът Kamenitza е представен в тези държави както в заведения, така и в магазини и големи търговски вериги. Към момента износът за Македония и Кипър се радва на много добро представяне. Екипът ни работи усилено за развитие на износа и в други държави.

- В България се прави бира от 135 години, като в традициите трудно можем да си съперничим с Чехия например, където варят пиво от хилядолетие. Има ли това значение и къде се крие тайната на хубавата бира?

- Тайната на хубавата бира се крие в три основни неща. На първо място, са качествените съставки, които гарантират добрия и неповторим вкус. На второ място, е изпитаната рецепта, с нея се гордеят всички пивоварни с многогодишни традиции. И не на последно място, бирата трябва да бъде съхранявана правилно на подходяща температура, светлина и да няма досег до въздух. Именно това са нещата, върху които се фокусираме в "Каменица" и върху които се основават нашите 135-годишни традиции.

- Можете ли да посочите поне три причини, поради които човек да пие бира вместо вино?

- Не бих могъл да дефинирам предимствата нито на бирата, нито на виното, защото вярвам, че за всеки вкус си има питие. И бирата, и виното са превъзходен избор в зависимост от повода, времето, мястото, а дори и настроението и компанията. Това е и причината да се предлагат толкова различни видове бира, като многообразието им расте - на пазара има светъл лагер, пилзен, вайс, ейл, тъмен лагер, бок, стаут и портър.

- Очакват ли се нови големи сливания и придобивания на световния бирен пазар?

- В момента в глобален мащаб тече финализирането на сделката за придобиване на SABMiller от AB Inbev. Това за момента не засяга пряко България, но е възможно вследствие на него да има по-нататъшни сделки в други части на света - включително на Стария континент и, по-точно, в Източна Европа.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай