Германия ни върна откраднат римски плакет

Германия ни върна откраднат римски плакет | StandartNews.com

Берлин. В сряда германските власти са върнали на България откраднат сребърен римски плакет на т. н. Дунавски конник, датиран от II - III в. сл. Хр., съобщи Министерството на външните работи.

Държавният секретар на ведомството Ингмар Юнг е предал плакета на българския консул в Министерството на науката и изкуствата на германската провинция Хесен.

Сребърният плакет е с размери 13 х 7,5 см. и представлява обреден предмет от недостатъчно изследван до момента култ/антична мистерия, разпространен в армията на Римската империя и практикуван на територията по течението на р. Дунав в съвременна Австрия, Унгария, Сърбия, България и Румъния.
Кражбата е хваната след като плакетът е бил изложен на търг в платформата за електронна търговия eBay на 16 декември 2011 г.

Присъстващата на предаването проф. Аня Кльокнер от Университета в Гисен подчерта, че това е един от десетте известни на науката плакети на Дунавски конник от благороден метал и има много голяма историческа, културна и археологическа ценност.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай