Георги Господинов каза защо книгите са по-важни от газа. Силни думи

Изчерпването на залежите от смисъл е опасно, казва писателят

Георги Господинов каза защо книгите са по-важни от газа. Силни думи | StandartNews.com

Три големи ползи от книгите посочи най-добрият български писател в момента Георги Господинов, който бе номиниран за престижната награда „Букър”. Той я приема като начин за популяризиране и налагане на българския език пред света.

Книгите правят три неща - създават памет, второто е, че създават емпатия (четеш за някой, който страда и отиваш на неговата страна, на страната на по-слабия) и третото - създават вкус. Когато говорим за кич, е много важно да имаш вкус от другата страна, защото в момента кичът не е просто в тъпи филми, предавания или мода, кичът стана политически и националистически, заяви в интервю за бТВ Господинов.

"Четенето е усилие, но придава смисъл, тоест то е по-трудно, но по-дълго. Човек има нужда от смисъл. Изчерпването на залежите от смисъл е нещо, което стои в нас всеки ден и това е много по-важната криза от изчерпването на залежите от природен газ, например", подчерта Господинов.

Писателят посочи, че за него номинация за "Букър" е по-специална. "Много не съм си представял, че ще бъда номиниран за "Букър". Наградата се дава за книги от всички континенти. Бяха 134 книги, останаха 6 книги от 4 континента. Това е награда, от която се вълнува светът и България за първи път има шанс за нея", отбеляза Господинов.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай