Гедиминас Таранда: Мая Плисецкая се преражда в Кармен

Гедиминас Таранда: Мая Плисецкая се преражда в Кармен | StandartNews.com

Ние разнасяме великата класика по света, казва създателят и президент на Имперския руски балет

Гедиминас Таранда, руският балетмайстор и солист на Болшой театър, е роден на 26 февруари 1961 година в Калининград в семейство на военен и счетоводителка. Баща му е бил литовец, а майка му е казачка. В детството си Таранда активно се е занимавал с борба. През 1974-а влиза във Воронежкото хореографско училище, а през 1976-а - в Московското. След завършването попада по разпределение в Болшой. Има три брака. Настоящата му съпруга Анастасия Дриго също е балерина, а наследничката Дейманте върви по стъпките на родителите си. Таранда има и дъщеря, Елизавета, от десетгодишната си връзка с известната журналистка и тв водеща на предаването "Добро утро" Марина Баранова. Елизавета също е балерина. Таранда е заслужен деец на изкуствата на Руската федерация, президент на фестивала "Гран Па", основател на Имперския руски балет. "Това, което не може да направи политиката, го прави културата!", казва корифеят. Имперският руски балет, който е в България благодарение на "Жокер медия", обира овациите на софийската публика в зала 1 на НДК на 12 юни с "Кармен-сюита". Турнето из България е с шедьовъра на Чайковски "Лебедово езеро": на 14 юни - в Двореца на спорта във Велико Търново, на 15 юни - в амфитеатъра на Санаторно-оздравителния комплекс "Камчия", на 16 юни - в Летния театър на Варна, на 18 юни - в Античния в Пловдив.

- Господин Таранда, Имперският руски балет отново ще зарадва българската публика. Колко човека са в трупата?

- 40 артисти в репертоар от 15 постановки. Имаме италианци, испанци, сърби, руснаци, евреи, литовци, казаки, украинци, беларуси. истински имперски балет. Именно това е ценното - различните култури се обединяват и се сливат в едно. Поредното доказателство, че културата обединява света.

- На кои спектакли реагира най-много публиката зад граница?

- Безусловно на класиката. Целият свят разбира, че Русия съумява да поддържа класиката и да я задържи на международната сцена. Това е наша традиция, която пазим и следваме. На всички континенти Русия се асоциира с класиката. А нашата трупа не позволява на класическата музика и на класическия балет да рухнат.

- Променихте софийския си репертоар заради смъртта на Мая Плисецкая и в нейна памет...

- Направихме промяна в предварително обявената програма за София на 12 юни в памет на прочутата прима. Вместо едноактния "Шехерезада", ще бъде показан любимият спектакъл на Плисецкая "Кармен-сюита". Това е едноактният балет, създаден специално за нея от съпруга й Родион Щедрин и кубинския хореограф Алберто Алонсо.

Репертоарът, с който идваме в България, е необичаен. Играем и "Шопениана" по хореография на Фокин. 22 момичета танцуват изчистена класика по музика на Шопен. Удивителен, истински, прозрачен балет, който

пренася зрителите в красиво, бяло, светло пространство

Втората част ще са "Половецките танци" по Касян Белизовски. Спектакълът е съвършено нов, режисиран и допълнен от мен с хор. Това е откъс от операта "Княз Игор" на Бородин. Там има цяло действие, наречено Половецки танци. През управлението на княз Игор с руснаците са воювали "половците". Действието се развива в лагера на половците - от там произлизат и така наречените "половецки" танци. В това действие за пръв път ще присъединим български хор с 40 души от смесения хор на Българското национално радио и детската балетна школа към Руския лицей в София. Ще репетираме с тях само два дни до спектакъла! Тук, обратно на Шопен, зрителите ще се насладят на силната енергия на общностите, на културното разнообразие и емоционалност.

- Вие вярвате в младите таланти. Това лято сте организирали летен балетен театър за деца в Камчия. Разкажете за проекта.

- Съпругата ми Анастасия е директор на летния балетен театър. Когато дойдох от спорта в изкуството, разбрах, че на балерините и балетистите им липсва спортна подготовка. А на мен ми липсва спортът. Затова организирах детска лятна школа, където децата всеки ден имат тренировки по плуване и балет. Плуването е важно за всеки, то е като ходенето. Гръбначният стълб се разтяга без риск от травми. Целият организъм във водата е в безтегловност. Да не забравяме дихателната система, която при плуването задължително трябва да работи правилно. Лагерът ни е десет дни с интензивна физическа подготовка и балет.

Взимаме наши олимпийски шампиони, които тренират децата

Към децата, които пътуват от Москва, се присъединяват и български деца от балетния лицей. Десет дни тренировка с балет дават резултат като за половин година в училище. Тази година лагерът ще се проведе при вас, в Камчия. Там Имперският балет ще гостува в Амфитеатъра на 15 юни с "Лебедово езеро". Въобще ще направим грандиозни представления - класика, която ще се помни дълго.

- Гедиминас, какво ще ни пожелаете?

- На читателите на вестник "Стандарт" и на всички българи пожелавам това, което и на най-близките си - любов и търпение! Без любов нито една дейност няма да ви донесе хармония. А любовта крие в себе си огромно търпение.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай