Сряда,

Французин с интересно предложение за Альоша. Пише на премиера Донев

От: Стандарт -
10096
Французин с интересно предложение за Альоша. Пише на премиера Донев
A
A
A

Френски художник потърси съдействие от служебния премиер Гълъб Донев и министъра на културата проф. Велислав Минеков за намерението си да опакова паметника на Альоша в Пловдив. Идеята е проектът да се осъществи в Деня на Европа - 9 май 2023 г. 

„В тези трудни за България и Европа времена се обръщам към Вас, за да поискам съдействието Ви за реализация на мой проект - артистична интервенция, която е насочена към актуални обществени теми“, пише Мич Брезунек до Донев.

Той припомня, че живее и работи от осем години в България, а артистичният му проект стартира именно от Пловдив, „град, който обичам и в който живея заедно с българското си семейство“, пише Марица.  

33-годишният французин откри на 9 септември в зала „2019” под тепетата изложбата си "Призракът е тук". В нея той пресъздава дигитално 12 съветски паметника на територията на Евросъюза, оспорва тяхното възприемане и поставя под въпрос посланията, които носят. Именно там Брезунек показа и как ще изглежда обвитата фигура на монумента на Бунарджика, ако идеята му се реализира.

„Обръщам се към Вас, за да получа разрешение да реализирам артистичния си проект, свързан с паметника Альоша в Пловдив. Бих искал да покрия фигурата на съветския войник с блестяща материя за срок от една седмица. Самият паметник няма да бъде засегнат или повреден по никакъв начин“, пише още художникът.

Той добавя, че „от началото на войната в Украйна Европа се обедини в подкрепа на украинския народ и държавност и против агресията на Русия“. „Моят проект е реакция на настоящия исторически контекст. Историята, уви, често се повтаря, спомените и преживяното от предишни войни оживяват и днес. В Европа отново има кръв и омраза. Историята се повтаря - точно като призрак от миналото, който се завръща. В името на всички, загинали в европейските войни, в името на жертвите от вчера и днес, в името на украинците, които в момента защитават своите семейства и достойнство, в името на непрекъсващата битка за мир и свобода - създавам своя „Призрак“, пише още Брезунек.

И припомня, че „призракът е символ на нашите заблуди, на фалшифицираната история, на тоталитарната пропаганда, символ на сенките от миналото“.

„Артистичната намеса върху непоклатимата фигура на „Альоша“, свързана с просъветското минало на България, ще бъде покана за размисъл и напомняне, че за нашето общо европейско бъдеще е изключително важно всички ние да се научим да осмисляме и надживеем миналото“, се казва още в писмото на френския художник.

Накрая той уточнява, че с работата си „ще докосна деликатната тема за отношенията с Русия и за мястото на паметниците на Съветската армия в страната“.

„Затова искам ясно да подчертая, че „Призрак” не е политически проект. „Призрак” е артистичен проект, който посвещавам на България и на обединена Европа - място, което обичам и в което живея“, завършва Брезунек. Той адресира писмото си до премиера и културния министър, защото паметникът на Альоша е държавна собственост, а Община Пловдив има ангажимент само да го стопанисва и поддържа. 

Французин пише на премиера, че иска да опакова Альоша

 


Всички новини от категория Общество.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Още от категорията

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички