Фотоизложба за Азербайджан в СУ

Отбелязаха 5-годишнината от създаването на Центъра за азербайджански език и култура

Фотоизложба за Азербайджан в СУ | StandartNews.com

С фотоизложба  „Непознат, а толкова близък: Азербайджан“  бе отбелязана 5-та  годишнина от създаването на Центъра за азербайджански език и култура към Софийския университет „Св. Климент Охридски“. Експозицията разкрива разнообразната природна красота, показва исторически забележителности  и живота на приятелския азербайджански народ,  с чиято родина България има развиващо се взаимоизгодно стратегическо сътрудничество във всички области. Авторка на фотосите е българката Аурелия Насирова, която е щастливо женена в Азербайджан, обясни директорът на центъра  София Шигаева-Митревска. Тя е професионален фотограф и писател. През миналата година тя влезе в топ 20 на най-добрите фотографи на град Баку и Азербайджан в международния конкурс 35 AWARDS 2017.

 Гости на събитието бяха посланици, дипломати, учени , студенти и много приятели на Азербайджан. Показан бе филм за кратката, но успешна история на центъра и полезните му връзки с Азербайджан. Студенти рецитираха азербайджанска поезия, в  която през вековете и по-ново време са създадени чудесни стихове.

Центърът отваря врати на  25 септември 2013 г.  Това събитие тогава съвпада с 125-годишнината на Софийския университет. Сега изложбата „Непознат, а толкова близък: Азербайджан“ ще ознаменува неговия 5-ти рожден ден на 130-та годишнина от основаването на СУ „Климент Охридски“. Изложбата  е подредена в Центъра за източни езици и култури, където се намира и азербайджанския център.

В словото си на тържеството посланикът на Азербайджан Наргиз Гурбанова изтъкна ролята на Центъра за азербайджански език и култура, създаден със съдействието на Славянския университет в Баку, за задълбочаването на културните и научни връзки между двата народа. Посланик Гурбанова напомни, че вече 14 години в азербайджанския Славянски университет в Баку се изучава български език и култура.  В момента по тази специалност се обучават около 60 азербайджански младежи.  

Посланик Гурбанова отдаде почит на покойните преподаватели в центъра проф. Александър Федотов и проф.Костадин Грозев, като подчерта тяхната роля за бързото му и успешно развитие.

Любомир МИХАЙЛОВ

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай