Фори Светулката: Държавна сигурност показва мускули

Страхувам се от думите на Сталин: Не е важно кой гласува, а кой брои!

Фори Светулката: Държавна сигурност показва мускули | StandartNews.com

Роден е в Габрово, завършва гимназия във Велико Търново. Учи във Физическия факултет на СУ "Свeти Климент Охридски", специалност "Атомна физика". През 1985-а получава диплома за второ висше образование - Духовната академия в София. Работи в различни църкви и манастири във Великотърновската епархия. Той е основателят на Комитета за защита на религиозните права, свобода на съвестта и духовните ценности, както и на християнския съюз "Спасение". За разпространение на позиви и нелегални за онова време събирания Христофор Събев лежи в Софийския и Варненския затвор през 1988-а и 1989-а. Организира митинги бдения, което му носи прякора Фори Светулката. Участва в работата на кръглата маса и е депутат от СДС в 36-ото народно събрание. През 1995 г. емигрира в щата Юта, САЩ, но прекарва част от времето си и в България.

- Г-н Събев, с какво се занимавате в момента - държавата пак се подготвя за избори, а вие май не се вълнувате от политика?

- Под ръководството на моя професор Иван Станчев Колев направих 13 оригинални схеми, с които се управлява колайдера в Церн. Ще ги предложа през май и юли на специалисти, които ще ги занесат в Церн. Тази разработка е тема на предварителната ми защита за докторантурата в габровския технически университет. Те ще подобрят работата на Андронния колайдер в Церн, ще намалят шумовете и смущенията в него. Схемите са абсолютно оригинални и никой не може да ги пипне. Докторската дисертация вече съм я защитил. Темата на докторантурата ми е "Квантова апаратура, колайдери, експерименти дететкотори и схеми". Това е обединяваща система, която трябва да потвърди или отхвърли някои теории.

На защитата всички 24 учени гласуваха "за"

Цялата комисия стана на крака. Нейните членове бяха единодушни, че трябва да признаят моя принос. Оттук нататък се явявам, когато аз реша, пред петима души за защита. Това на практика е първата и единствена разработка, която адаптира цялата терминология, свързана с колайдера - това са около 10 000 термина на български език.

Професор Колев въведе в България оптоелектрониката, "произвел" е седем доктори, аз съм осмият. Три години съм редовен докторант на Техническия университет със стипендия около 400 лв. С тях живея. Взех си всички изпити с шестици. Сега продължавам да обитавам жилището на приятел, който отдавна е вън от България.

- Къде е границата между божествената частица и църквата? Квантовата електроника не преплита ли богословието с физиката и колайдера?

- Трябва да е ясно, че до съчетанието между двете мои специалности се стигна отдавна. Аз съм теоретик, вече станах и експериментатор. Работил съм към БАН, към центъра за космическо лъчение, не е нищо секретно. Бил съм и учител по физика и след това съм бил по манастирите. Нямаше нищо тайнствено в цялата работа.

- Изненадва ли ви това, което се случва в обществото ни?

- Старата Държавна сигурност отново показа мускули. Въпреки че отстъпва по малко, не иска да се откаже от позициите, които има. Така е и в църквата, и в бизнеса - ДС беше и остава октопод, макар че сега мимикрира. Христос казва: Който не е с мен, е против мен. Патриархът не е като папата - той е пръв между равни, той не стои над останалите митрополити.

Най-отгоре стои само Бог

- Какво трябва да се промени, за да повярват отново хората в църквата и да се върнат към вярата?

- Тези, които не са за църквата, да излязат от нея и да се покаят. Не е вярно, че са несменяеми - даже и папата си подаде оставката, защо да не напуснат и те? Добре е да им се каже спокойно, без ексцесии и без да ги замерят с камъни: "Извинявайте, но не сте за тук - вие отивате в ада и водите и нас там". Има епископи, които са съвестни и могат да поемат църквата. Например огънят, който взимаме на Великден, е чист. Но тези, които са го донесли в църквата, се оказват нечисти - защо тогава са там. Хората сега казват, че не вярват на чудеса. Но те стават постоянно и сега. Не е редно да говоря за тях. В манастирите в Арбанаси хора оздравяват пред очите ми. Чудотворната икона на Света Богородица лекува. Чудо е и че системата на управление в държавата се пропука.

- Може ли промените в България да са част от големите промени на космическо ниво? Говори се за нова планетарна подредба...

- Цялата ни планета се подготвя за последните апокалиптични времена. Но да не ви излъже някой, че денят на Страшния съд е дошъл. Не е. Това няма да стане, докато не настъпи денят на отстъплението - морално и всякакво. Това ще се случи постепенно с годините. Много хора обаче не ги виждат тези работи, защото душите им загрубяват. Антихриста ще дойде, но има и всеобща Божия сила, която го задържа все още далеч. Това обаче няма да е краят на света. Тогава всички светии и ангели ще изчистят лошотията. Сега съм започнал да пиша и дисертация на богословска тема, в която обяснявам точно тези неща.

Щях да пиша сценарий, но няма пари за кино

- На 12 май ще има ли пречистване за България?

- Тогава има някакви избори. Аз обаче продължавам да се страхувам от думите на Сталин: Не е важно кой гласува, а кой брои. Служебното правителство може би е добро, но ще видим какво ще се случи.

- Как ще коментирате отношенията между Иван Костов и Надежда?

- И с двамата се разделихме през 1995 г. И двамата са ме разочаровали. Костов не е доволен от мен, защото му казах: "Иване, псуват ни по опашките". През 1991-ва той либерализира цените. И двамата за мен са кауза пердута.

- Но хората не искат и останалите политици?

- Най-добрият вариант е философска организация, както през древността. Сега това означава експертно правителство. Би трябвало да управляват научни работници - между тях има най-малко корупция. Макар че дяволът работи навсякъде. Моят професор Иван Колев, който е отличен експерт, може да управлява. Аз вече съм на възраст и не съм за властта. Хванах се с наука. В нея няма кой да ме предаде.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай