Фондът за лечение мотае деца с месеци

Фондът за лечение мотае деца с месеци | StandartNews.com

София. С месеци бави разглеждането на заявленията на болни малчугани Фондът за лечение в чужбина. За това алармираха родителите на две болни деца днес.

 

10-годишната Еми, която страда от автоимунна форма на артрит, чака близо 6 месеца за отговор от фонда дали ще поеме лечението на очните й проблеми следствие на артрита в Германия. Досега обаче отговор няма. Това трябва да е третият курс на детето, с който родителите очакват да приключи терапията й. Шефката на фонда д-р Ива Станкова обаче заяви, че това лечение било експериментално и заради това фондът няма да го финансира на този етап, въпреки че досега е давал пари две години по ред. Фондът е отпускал средства за това лечение на още 12 деца. Според бившия му директор Павел Александров лечението не е експериментално, а в германските клиники се пращат деца от цяла Европа.

 

Второто дете - Кирил, чака три месеца, за да разбере, че фондът няма да финансира лечението му на епилепсия във Франция. Причината е, че то може да бъде извършено и в България. Според директора на фонда д-р Станкова отново няма забавяне в отговора.

 

Според правилника за работа на фонда срокът, в който трябва да се разгледат за първи път заявленията на децата от подаването им, е 45 дни. Истината обаче е, че на това заседание отговорът може да бъде нито положителен, нито отрицателен, а да се вземе решение за допълнително разглеждане. Най-вероятно по този начин са се получили отлаганията за отговор на родителите от по 3 и 6 месеца. Д-р Станкова каза, че подобни удължавания не били практика. Според нея в повечето случаи се спазвал срокът от 45 дни.

 

За миналата година фондът е финансирал лечението на 1220 деца на обща стойност от 12,1 милиона лева. През 2012 година цифрите съответно са 715 деца и 10,4 милиона лева. За първите два месеца на тази година фондът е дал 844,8 хиляди лева за лечение на деца в чужбина и у нас. Според Станкова пари ще има за финансирането на всички подадени заявления и занапред.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай