Финансовата криза възкреси неофашизма

Финансовата криза възкреси неофашизма | StandartNews.com

Интервю с Филипо Джуфрида, вицепрезидент на Националната асоциация на партизаните и антифашистите в Италия.

- Как са организирани антифашистките сили в Италия?

- През 2003 г. Съюзът на партизаните се обедини с други антифашистки организации и сега се наричаме Италианска федерация на партизаните и антифашистите. Наши членове са и онези ветерани от армията ни, които след германската окупация на страната през 1943 г. се сражават на страната на съюзниците.

- В Италия винаги е имало неофашистки тенденции и партии. На какво се дължи това?

- Наистина това е голям проблем за Италия. И в момента тези движения са много силни. Това е и основната задача на нашия съюз - да им противодействаме и да разясняваме на обществото, че те са заплаха за демокрацията.

- Какви са предпоставките за това явление?

- Те са комплексни - и политически, и икономически, ако щете, и исторически. Но основната причина е финансовата криза, обхванала целия свят. Неофашистите се възползват от влошената социално-икономическа ситуация и я използват, за да пораждат страх и недоверие в принципите на демокрацията. Особено много се спекулира с проблемите, които създава имиграцията от третия свят, което пък е благодатна почва за раздухването на расизъм и ксенофобия. И това вече се превръща в общоевропейски проблем.

- Съществува ли носталгия по Мусолини?

- Има и такъв момент, но не е толкова сериозен и се справяме с него. Големият проблем е, че неофашистите се занимават усилено с младите хора и им насаждат вижданията си. Те не възхваляват формално фашизма и неговата идеология, но на практика внушават същите неща. Тук водим и ние нашата голяма битка - да не допуснем младежта да бъде увлечена от подобни идеи.

- Някои колеги обявиха Берлускони за новия Мусолини...

- Определено дон Силвио не е новият Дуче -времената сега са съвсем други. Но истината е, че Берлускони използва същите инструменти, които е използвал и Мусолини - насаждане на омраза към политиците. Берлускони твърди, че всички те са лъжци, измамници, демагози и т.н. А когато имаш 5 тв канала, 7 радиа и три ежедневника, не е трудно да убедиш част от хората в правотата си. Но и той прави същото вече 20 години. И италианците разбраха това.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай