Филм изследва загадката Селинджър

Приятели на писателя твърдят, че плащал дори да пазят боклука му от любопитни

Филм изследва загадката Селинджър | StandartNews.com

Филм и книга за Джеръм Дейвид Селинджър ще търсят отговор на загадката, белязала живота на световноизвестния американски писател. А именно защо на 46 г. изненадващо се оттегля от обществения живот и решава да спре да публикува нови произведения. Издателство "Саймън и Шустър" обяви по-рано тази година, че се е сдобило с правата върху "Личната война на Дж. Д. Селинджър" - биографична книга на писателя Дейвид Шийлдс. Режисьор и сценарист на документалната лента пък е Шейн Салерно, подписал филмите "Армагедон"и "Шафт". Творбата, по която той работи от няколко години, ще бъде показана на 6 септември. За "Селинджър" режисьорът разговаря с едни от най-близките приятели и колеги на автора на "Спасителят в ръжта", както и с много топактьори от Холивуд, вдъхновявани от творчеството на писателя. Филип Сиймор Хофман, Джон Кюсак, Едуард Нортън, Мартин Шийн, Дани Де Вито са само някои от звездния екип.

"Дано когато наистина умра, се намери някой свестен човек да ме хвърли в реката или нещо подобно. Каквото ще да прави, само да не ме натиква в тия идиотски гробища. И после да идват хора в неделя и да ми слагат букети цветя. Кому са притрябвали. Никому." Това е посланието на Селинджър, направено преди повече от 62 години в култовия му роман "Спасителят в ръжта", написан през 1951 година. Донякъде желанието му се сбъдва, защото умира на 27 януари 2010-а в САЩ в пълна самота.

Селинджър е една от най-странните птици в литературата. На 18-19-годишна възраст се влюбва в Уна, дъщерята на Юджийн О'Нийл, и й пише любовни писма всеки ден, но тя се омъжва за много по-възрастния от нея Чарли Чаплин. През 1945 г. се жени за френска докторка на име Силвия, но бракът завършва с развод. Следващият му брак е 10 години по-късно с Клер Дъглас, но и той завършва с развод през 1967-ма. От втория са синът Мат и дъщерята Маргарет, която през 2000 г. пише мемоари за баща си в книгата "Спасителят на мечти".

Селинджър спира да публикува през 1965 г., а през 1967-ма напуска жена си и децата си, за да се усамоти в ранчо в Охайо. Няколко години по-късно се премества в дървена къща в Корниш, Ню Хемпшър. Въпреки медийния интерес към него, той води последователен отшелнически живот. През 1973 г. на въпрос на репортер какво прави, дали пише, той отговаря: "Пиша по 100 страници на ден, но пиша за себе си, за собствено удоволствие." Най-близките му свидетелстват, че е писал като обсебен, наемал е скъпи адвокати, които да го пазят от биографи, плагиати и любопитни, ровещи в боклука му, по неговите думи. Какво има днес в неговите архиви, какво е написал в продължение на 45 години? Тава са въпроси, които вълнуват както неговите наследници, така и издателите и феновете му.

Селинджър е смятан за практикуващ дзен будист, подозиран е за педофил. Бил е най-интересният събеседник на скандалния сциентолог Рон Хубърт. Чарлз Менсън и неговата секта, която извърши атентат срещу съпругата на Роман Полански, се афиширали за фенове на писателя. Селинджър бил кумир и на Марк Чапмън, убиеца на Джон Ленън.

Според изследователи, психичните особеностите на писателя могат да се обяснят с неговото участие във Втората световна война. Той е пехотинец при кървавия десант в Нормандия, а след това е един от първите, които се запознава с ужасите в концлагерите. След войната сам прави признанието, че никога не може да забрави миризмата на изгорено човешко месо.

В България, освен "Спасителят в ръжта", са преведени и неговите "Девет разказа", както и сборник от четири новели под заглавие "Семейство Глас".

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай