Фандъкова и Херо Мустафа чистиха София от омразата (СНИМКИ)

Заедно издигаме ръце за толерантност, мъдрост, обич, каза Херо Мустафа

Фандъкова и Херо Мустафа чистиха София от омразата (СНИМКИ) | StandartNews.com

За 24 май бихме искали да дадем ясен знак, че София винаги е била място на толерантността и мъдростта и да се противопоставим почиствайки надписи с езика на омразата в нашия град. Така обединени кметът на София Йорданка Фандъкова заедно с посланиците на САЩ Херо Мустафа, на Румъния Бръндуша Йоана Предеску, представители на посолството на Германия, председателят на организацията на евреите в България „Шалом“ Александър Оскар дадоха начало на инициативата за почистване на надписи на езика омразата в София.

„Винаги в лицето на кмета на София г-жа Фандъкова, имаме подкрепа и сме се противопоставяли на езика на омразата“, каза председателят на организацията на евреите в България „Шалом“ д-р Александър Оскар.

По думите на Херо Мустафа: „Заедно издигаме ръце за толерантност, мъдрост, обич. Нашите градове показват, кои сме ние като хора. Какво казва София днес - няма място за омраза. Всеки един от нас има своята роля - дали си политик, ученик, всеки един от нас.“ София е град с хилядолетна история, който носи името на храма "Св. София" – Божия премъдрост, и е символ на мъдростта и толерантността, посочи кметът на София. Пред храма стои надписа, който поставихме преди няколко години за честването на 1700 години от подписването на едикта на Толерантността на император Галерий, който слага край на гоненията срещу християните и дава право на свободното изповядване на всички религии. Това е знак да помним, че нашите предци са ни завещали да се борим срещу езика на омразата, каза кметът на София Йорданка Фандъкова. Столична община заедно с еврейската общност, Организацията евреите „Шалом“ и други неправителствени и духовни организации подписаха манифест "Заедно срещу езика на омразата".

Столичната община чрез Столичен инспекторат изпълнява и конкретни дейности по почистване на града от надписи на омразата. През последните години са премахнати близо 7000 кв. м знаци на нетолерантност в града. За целта използваме специално закупена машина за професионално почистване на графити, а където мястото не позволява използването на механизирана намеса, се прилага ръчно почистване с подходящи препарати или фасадни бои. Засилихме контрол по недопускане на знаци на омразата около и в близост училища и детски градини, храмове, метростанции, детски и спортни площадки, паркове и градини.

Участниците почистваха места на три локации в града.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай