Факт! Имаме разяснителна кампания за влизането ни в еврозоната

24-годишният Георги Георгиев е спечилил конкурса

Факт! Имаме разяснителна кампания за влизането ни в еврозоната | StandartNews.com

Вече имаме разяснителна кампания за влизането ни в еврозоната.

Мъдрост на хан Кубрат ще бъде използвана в разяснителната кампания за приемането на еврото като национална валута на страната ни. 24-годишният Георги Георгиев от Пловдив е спечелил конкурса на Министерство на финансите за избор на лого, слоган и разработване на бранд книга (бранд бук) на кампанията за присъединяването на България към еврозоната, обяви зам.-министърът на финансите Ивайло Яйджиев, цитиран от „Труд“.

За слогана съм стъпил на легендата за хан Кубрат и снопа пръчки, който показал на синовете си, обясни Георги Георгиев. Слоганът, който ще бъде в основата на кампанията е „Единството е сила“. В логото на кампанията авторът на идеята е използвал три елемента – знака за еврото, българския трикольор и евромонета.

Победителят в конкурса предстои да се дипломира в Националната художествена академия, същевременно преподава на ученици в математическата гимназия и в детска градина в родния си град. Наградата в конкурса е 20 хил. лв., с които Министерство на финансите получава всички авторски права върху логото и слогана. По-важното в работата ми като дизайнер е, че работата ми ще бъде показана пред много хора, коментира Георги Георгиев.

С представянето на логото реално стартира информационната кампания за въвеждане на еврото. През следващия месец ще бъде пуснат и сайт, на който хората ще могат да намерят информация за смяната на левовете с евро. Целта на кампанията не е дебат за еврото, а да отговори на потребителските въпроси на гражданите и бизнеса, каза зам.-министърът Яйджиев.

Той обясни, че от количествените критерии за влизане в еврозоната не сме изпълнили само този за инфлацията. В края на миналата година инфлацията в България е 4,7%, при средно 2,9% за страните от еврозоната. Докладът за готовността на България за влизане в еврозоната трябва да бъде готов през юни. Срокът е удължен заради предстоящите избори за европарламент, стана якно от думите на зам.-министъра. Затова при оценката на готовността на България ще бъдат използвани данните за инфлацията за 12-те месеца до край на май. Има шанс да се вместим в критериите, заяви Ивайло Яйджиев. От думите му стана ясно, че при влизането на Хърватия в ЕС са направили компромис не само за инфлацията, а и за размера на дълга – Хърватия не е отговаряла на два от критериите. Но в доклада за готовността на Хърватия не са взели предвид инфлацията в някои страни от еврозоната с ниска инфлация, защото не били представителни за това какво се случва в еврозоната. Например Малта е островна държава и инфлацията там се определя от други фактори. Компромис е възможно да бъде направен и за България.

БНБ вече води разговори с централни банки от стани от еврозоната за това къде ще бъдат отпечатвани банкнотите евро за България, къде ще бъдат сечени българските евро монети, обмислят и как ще бъде осъществено изтеглянето на левовете от обращение.

 

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай
1 Коментара
NebosY
преди 3 месеца

Хора, чували ли сте за аналог на виаграта, който е 3 пъти поефективен и напълно безопасен на всяка възраст, а и лекува мъжки болести. Лично го тествах и сега го препоръчвам на всички, мега готино нещо е, прочетете сами какво може:----- https://do.my/xbio

Откажи