Фаби, която направи реми с Карпов

Талантливата шахматистка мечтае да победи Топалов

Фаби, която направи реми с Карпов | StandartNews.com
Талантливата шахматистка мечтае да победи Топалов Ученичката плете, бродира, прави фигурки за торти от фондан, рисува

Трето място на класически шах във възрастова група до 10 години на проведения миналата седмица турнир „Траяня“ е последният, засега, успех на малката старозагорска шахматистка Фабияна Костадинова. На 29 януари тя ще навърши 10 години и това е първото й участие в тази група на този турнир. През 2017 г., едва седемгодишна, на Държавното първенство по шахмат за десетгодишни в Плевен печели първо място на блиц, второ място на ускорен и трето на класически шах. През 2018 г. има златен медал на класически и сребърен на блиц и ускорен шах, получи квота за Европейското в Чехия, участва и раздели 4-6 място с равен брой точки със състезателки от Чехия и Латвия, оставайки на косъм от медала.
През юни 2017 г. Фаби завършва реми на 15-ия ход партия със световния шампион Анатолий Карпов при гостуването му в Стара Загора. Мачът бе осигурен със съдействието на Община Стара Загора, след като гостът откри турнира „Тракийско конче“.
Видимо заинтересуван от успехите и спокойното поведение на детето, гросмайсторът предложи реми на 15-ия ход. И даде автограф на малката звезда, пожелавайки й успех и късмет. Тя пък поднесе още една снимка - да има автограф и за сестра й София, по това време - 6-месечно бебе. Минути по-късно Фаби каза, че е щастлива, защото е сбъднала една мечта, а другата е да победи Веселин Топалов.
„Аз направо принудих Карпов. Бях с белите фигури. Като си стиснем ръцете, означава, че започваме да играем. Стиснахме си ръцете, той каза нещо на неговия език, мислех, че иска да играем и направих първия ход. След 15 хода той предложи реми и аз се съгласих. Беше притеснително, защото ни снимаха, а аз не обичам“, спомня си днес Фаби. И обяснява, че е скрила автографа на много тайно място, за да не може никой да го открадне.
Заниманията на детето започват първо вкъщи с бащата Николай, който признава, че шахът не му е хоби, но искал да я занимава с нещо. На 5 години майка й Станислава я записва в шахклуба на народно читалище „Георги Бакалов“ при Стефка Цонева, невероятен треньор и педагог. Тя успява да мотивира децата като никой друг. Поощрява и развива таланта им с логически задачи и игри. Цонева насочва Фаби към шахматен клуб „Траяна“, където работи с Боян Тонков. Баща й вече не е интересен партньор, лесно го побеждава. Имало е случаи, когато тя си гледа детско предаване и междувременно мести фигурите, докато той се замисля за следващия ход.
Съвсем наскоро Фаби се класира втора в математическото състезание „Иван Салабашев“. Увлечението по точната наука също е сериозно, тя признава, че математиката й помага за шаха и обратно. Освен двете тренировки по шахмат през седмицата има и две по плуване и един урок по английски. Казва, че в училище е „изумително лесно“ и непрекъснато се записва за участие във всяко предложено състезание. Фаби има други интереси - плете, бродира, прави фигурки за торти от фондан, рисува. Разнообразните интереси не са странни, артистизмът идва по майчина линия – прадядо й е покойният старозагорски художник Иван Попчев, а баба й – неговата дъщеря Росица Попчева, също художник. На състезания, между срещите, докато момчета се разтоварват с билярд, тя изважда куките и плете. Родителите на баща й са хора на точните науки, от там идва гъвкавият ум. Те живеят в Болоня и покрай гостуванията си Фабияна се справя доста добре с италианския. Преди две години през зимата, докато им гостувала се поинтересували дали има шахматен клуб там. Записали я и в Коледния турнир направила 5 победи от 6 срещи. Върнала се с купа.
Въпреки многобройните си таланти и заетост, малката чаровница е като всички деца и възприема всичко колкото сериозно, толкова и като игра. Не знае каква иска да стане, но казва, че няма нещо, което да я откаже да играе шах. Свикнала е да побеждава, но не страда и не плаче при загуба. Казва, че най-много обича да е със семейството си. Чете книжки, но не от таблета. Сега е стигнала до 383-а страница на „Карлсон, който живее на покрива“. Отдавна занимава вече 2-годишната София с шахматните фигури и чака да стане на 3 години, за да я учи да мести фигурите. Родителите й са непрекъснато с нея, ходят на състезания, сближават се и с други семейства. Те са от хората, които не дават крила, но не ги подрязват, щом ги има. И целта им не е дъщеря им да стане шампионка, а да има смислени занимания, дори искат повече деца да се запалят, да се направи нещо и в училище да влезе шахматът. Деликатно и търпеливо я придърпват към земята - за да няма опасност от звездомания. Важно е не да й създават излишно самочувствие, а да помогнат мечтите и да имат покритие. И с каквото и да се занимава - да й бъде интересно и да се чувства удовлетворена.
Фаби много обича и двамата си треньори – Стефка Цонева и Боян Танков. Те са много всеотдайни, много внимателни и търпеливи с децата. Правят с тях чудеса, за които им благодарим, казват с възхищение родителите на Фаби, Станислава и Николай. Няма как да не са щастливи – не е шега на 7 години да се изправиш срещу Карпов. Да се готви Веселин Топалов…

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай