Евтиния! Германци ползват морските ни курорти като санаториум

Германски здравни каси подписват с наши курорти на северното Черноморие

Евтиния! Германци ползват морските ни курорти като санаториум | StandartNews.com

Четири от българските курорти на северното Черноморие, предлагащи медицински и СПА услуги, вече подписаха договори с една от водещите здравноосигурителни каси в Германия. Договорите ще позволят на германската здравна каса директно да заплати на българските обекти възстановяването и рехабилитацията на техните туристи у нас, предаде Нова телевизия.

В "Св. Св. Константин и Елена" е и първият хотел в България, който се присъедини към портфолиото на водещия европейски оператор на "Медикъл спа хотели". Както тук, така и в още 3 курорта, по северното ни Черноморие вече ще посрещат германски туристи за възстановяване и рехабилитация.

Ханс и Зигрид са сред първите германски туристи, които се възползват от възможността за рехабилитация по здравна каса.

"Забелязвам, че много наши сънародници идват в България и голяма част от тях се възползват от уникалните възможности, които предлагат родните курорти. Хубавото в случая е, че заплащаш за услугите в България, а след това, когато се върнем обратно в Германия, ни възстановяват средствата", каза Ханс Тромфел, турист от Германия.

А германското семейство е впечатлено от условията, които им се предлагат у нас. "Тук всичко е страхотно и получаваме най-добрата услуга. Вече сме на възраст и имаме болежки, но тук се грижат по най-добрият начин за нашата рехабилитация. Центърът е страхотен и сме много доволни", разказа Зигрид Тромфел, турист от Германия.

Дотук се стига след като една от водещите здравноосигурителни каси в Германия сключи директни договори с родните СПА центрове. Така общо четири български балнео курорти по Северното Черноморие вече са включени в програмата.

"Това е резултат от дългогодишните усилия на множество асоциации, като водещата затова е българската Асоциация по балнео и СПА туризъм, като това беше доста дълъг период на преговори, на дисциплиниран одит, защото все пак това е германския пазар и той държи изключително много на качеството на услугата", заяви Николай Попов, СПА мениджър в курорта "Св. Св. Константин и Елена".

Оказва се, че неслучайно интересът на туристите е толкова голям. Германските туристи идващи у нас могат да се възползват от много екстри, но безспорно най-голямото предимство тук е силата на минералната вода.

"България е всъщност на второ място в света, след Исландия, по брой минерални извори на своята територия. Минералната ни вода е с уникални характеристики. Специално в курорта тук тя има благотворно влияние върху периферната нервна система, сърдечно съдовата система, ендокринната и храносмилателните системи и има много мощен профилактичен ефект", посочи Попов.

А всичко това нарежда България на едно от водещите места по балнео и спа туризъм в Европа. "Това е голямо постижение за българския пазар за медикъл и балнео услуги, тъй като ние се присъединяваме към централно европейските държави, които имат доста дългогодишни традиции в тази област, като Чехия, Словакия и Словения, които работят с немския пазар", добави Попов.

А след германския пазар вече се обмисля подобна програма и с други европейски държави. "Наскоро постигнатият успех с германския пазар ни вдъхнови да започнем работа и със съседния му австрийски пазар, като там започнахме преговорите и сме на път да постигнем резултати. Вярваме, че ще успеем. Той има доста спецификации, които са допълнителни, освен тези, които са германския пазар, но и други усложняващи фактори, но вярваме, че ще ги покрием и ще успеем", каза още той.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай