Евтимов написа мемоарите си юбилейно

Евтимов написа мемоарите си юбилейно | StandartNews.com

В телевизията през 60-те години свалили сериала "Тошко Африкански" по творбата на Ангел Каралийчев. Причината - страх да няма асоциации с пътуването на Тодор Живков в африканските страни по същото време. Отговорната редакторка на предаването "Лека нощ, деца" била Петя Йорданова. Тя обаче отишла при Иван Славков, шеф на телевизията тогава, и му разказала за решението на неговите заместници. "Глупаци, как може едно класическо произведение, писано преди много години, да се свързва с името на моя тъст. По това може да се разбере защо не вървят някои работи в телевизията. Още тази вечер да започне излъчването на сериала, предай, че аз съм разпоредил", реагирал веднага Батето и спасил хубавия детски сериал.

Тази и още много други неразказани истории е включил поетът Евтим Евтимов в мемоарите си "Разрушаване на паметника", които издателство "Персей" пуска днес, за 80-ия юбилей на автора. Тя е калейдоскопичен разказ, изпъстрен както с размисли за миналото, така и със забавни случки, някои от които звучат като вицове и анекдоти, но са истински. Именно Евтимов като директор на издателство "Народна младеж" пуска за печат скандалната за онова време книга на Желю Желев "Фашизмът", в която мнозина откриват и характеристиките на тоталитаризма. По-късно, когато е главен редактор на писателския "официоз" - вестник "Литературен фронт", е свален по височайше разпореждане година преди промените. Поводът е публикуването на преводни руски статии за "перестройката" и статията му "Въздух за гласността", за обгазяването на Русе, написана през 1987-ма. В момента Евтим Евтимов е главен редактор на вестник "Новият пулс", който отново дава трибуна на младите творци.

По стиховете на поета са създадени десетки попхитове. Сред златните му песни са "Високо" и "Протегнах две ръце да те прегърна" на ФСБ, "Горчиво вино" и "Ти си любовта" на Веселин Маринов, "Ако ти си отидеш за миг" на "Импулс", "Грешница на любовта" на Лили Иванова. На 30 октомври в зала 7 на НДК ще се съберат приятели, колеги по перо и почитатели на Евтим Евтимов, за да отбележат 80-годишнината му и премиерата на "Разрушаване на паметника". Ще прозвучат 8 знакови негови стихотворения. А Веселин Маринов ще изпълни най-новата песен по стихове на поета - "Отец Паисий обикаля още", и музика на Тончо Русев.

В последните години Евтим Евтимов отново се обясни в любов на съпругата си Романьола Мирославова с томчето стихове "Младо вино".

А в "Ако ти си отидеш за миг", в стихове и писма, разказа някогашната история на забранената му любов с Петя Йорданова.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай