Евростат ни попари! Най-лошата новина

Оказва се, че сме в дънота на класацията за продължителност на живота

Евростат ни попари! Най-лошата новина | StandartNews.com

Продължителността на живота у нас е най-ниска в сравнение с останалите страни от Европа по данни на Евростат, пише Блиц.

Най-тежко е положението в Северозападния район на страната. Там средната продължителност на живота на мъжете е само 66,1 години, а на жените - 74 години.

За сравнение общата продължителност на живота в страните от ЕС е 80,1 години. Очакваната продължителност на живота на жените в ЕС е 82,9 години, което е с 5,7 години повече от тази на мъжете - 77,2 години.

Оказва се, че в българския Северозапад мъжете живеят с 11,1 години по-малко от средното ниво за страните от ЕС, а жените - с 8,9 години по-малко.

На дъното в класацията за продължителност на живота в страните от Европа са още три района от България - Северен централен, Югоизточен и Североизточен. Едва след това в класацията са по един район в Латвия и Унгария и два в Румъния. А малко пред тях са българските райони Югозападен и Южен централен.

Във всички райони на Европа жените живеят по-дълго от мъжете. В България жените разполагат средно с около 7 години повече от мъжете, показват данните на Евростат.

Най-високата очаквана продължителност на живота при жените е в района на испанската столица - Комунидад де Мадрид (88,2 години), следвана от други пет района в Испания. Извън Испания, следващите най-високи нива на очаквана продължителност на живота на жените са в районите Рона-Алпи във Франция и Провинция Автонома ди Тренто в Италия (и двете по 86,7 години).

Най-високата очаквана продължителност на живота за мъжете, 82,8 години, е в островния регион Аланд (Финландия), следван от два испански района - Комунидад де Мадрид (82,2 години) и Комунидад Форал де Навара, и шведския региона Стокхолм (82,1 години).

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай
1 Коментара
Една
преди 5 месеца

Ами как да живеем дълго, като западняците, като доходите ни са 2-3 пъти по-ниски от техните, а цените на храните у нас са по-високи от техните - управляващите не мислят за народа, а само за собственото си благоденствие. 1млн пенсионери са с пенсии 500-600лв, и няма да получат коледни добавки от 50-60лв!

Откажи