Ето причината за хаоса с бежанците. Говори експерт

"Беше грешка да настаняваме тези хора в хотелите", каза Румен Драганов

Ето причината за хаоса с бежанците. Говори експерт | StandartNews.com

Акцията по разселването на бежанците приключи неуспешно. Част от тях не пожелаха да заминат, други решиха да се върнат в Украйна, трети ще останат на хотел на свои разноски.

„Хаосът от последните няколко дни е функционална неграмотност. Няма опит от страна на Агенцията за бежанците да провежда такава операция. Нашият институт реагира преди два месеца, като заяви, че хотелите не са място за настаняване на бежанци. Това е неблагоприятно и за едната, и за другата страна. Няма друга държава, която да прилага такава практика в Европа. Хотели се използват при наводнение, цунами, пожар, земетресение – нещо, при което трябва да извадите семейства тази вечер и те да пренощуват”. Така директорът на Института за анализи и оценки в туризма доц. Румен Драганов коментира пред Нова тв ситуацията с разселването на украинските бежанци от хотелите по Черноморието.

По думите му това, което Агенцията за бежанците е трябвало да направи от първия ден – е да настани украинците в бежански лагер. „Това не е заплаха, това не е обида”, посочи той. И добави: „Не е необходимо да си голям  специалист в Агенция по бежанци, защото видяхме, че това са новоназначени хора. Но от дете знам, че навремето българите като бягаха в Италия или Германия – те казваха – отиваме в бежански лагер. Защото те трябва да установят ти ли си , детето, което водиш – твое ли е, това ли е името му. Крадец ли си, престъпник ли си, от затвора ли си избягал. Тоест има една предварителна санитарна проверка на бежанците, защото голяма част от тях нямат и документи”.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай