Ето колко родители учат с децата си. Кои ще взимат пари

Бройката вече минава 44 000.

Ето колко родители учат с децата си. Кои ще взимат пари | StandartNews.com

44 493 родители учат вкъщи с децата си, защото са изчерпали платения си отпуск или нямат работа.

Толкова е броят на семействата с хлапета до 14 години, получили помощ от държавата от януари до септември тази година, съобщиха пред „Телеграф“ от Агенцията за социално подпомагане.  Тя е в размер на 57 095 216 лв., като подкрепата за семействата продължава и в момента. 

Според родители на тийнейджъри, когато са си вкъщи, те имат възможност да упражняват по-добър контрол, така че учениците да не трупат отсъствия.

А такива се пишат и по време на онлайн обучението, припомни председателят на учителския синдикат Янка Такева.  По наблюдения на директори за момента извинените отсъствия по болест преобладават.

Помощта се отпуска на семейства, в които средният доход на човек през месеца, в който училищата, детските ясли или градини са затворени заради Ковид-19, е по-нисък или равен на 150% от минималната заплата, или 975 лв.

Това означава, че за да има право на такава подкрепа от държавата, семейство с едно дете трябва да има общ доход до 2925 лв., а с две деца - до 3900 лв.

МОН пусна свой канал във Viber. В него родители, ученици и учители  ще могат да получат информация относно формите на обучение и тестването. Ще има и разяснения  за образователните политики в страната.

Учениците от 1-ви до 4-ти клас трябва да се върнат след изтичане на двуседмичния срок - което се равнява на карантина, но, разбира се, при осигуряване на филтър. 

Това заяви вчера столичният кмет Йорданка Фандъкова. Според нея училищата е трябвало да се затворят последни, а те на практика се затворили първи.

Фандъкова каза още, че тестовете още ги няма, учителите не са информирани какво ги очаква. Кметът на София  призова тези неща да се изяснят в кратки срокове, защото ще е фатално за децата.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай