Ето какво получават българите, които се върнат

Коментар на зам. министър Зорница Русинова

Ето какво получават българите, които се върнат | StandartNews.com

Заместник-министърът на труда и социалната политика Зорница Русинова конкретизира мерките, които държавата предприема от началото на следващата година, за да стимулира българи, които ще се завърнат от чужбина да  работят у нас. Те ще имат пълен достъп до информационни услуги за работни места и устройване в конкретните градове. Условието за ползването на финансовата помощ е да се предостави сключен договор с работодател у нас.

Ето какво каза Русинова на форум на младежкото ГЕРБ в Созопол:

В рамките на една година държавата покрива разходите за наем до записване на децата в ясла и в детска градина, докато българите се установят на новото място.

В рамките до четири месеца се поемат разходи за детегледач, осигурен през Бюрото по труда, обучение по български език и стипендии за членове на семейството с друго гражданство, ако е необходимо.

За да се стимулират младите хора да не избират само големите градове – София, Пловдив, Варна или Бургас,  се предвижда допълнително заплащане на един човек с размера на половин минимална работна заплата, при избор на по-малък град.

От януари януари 15 млн. лв. от ОП “Развитие на човешките ресурси” ще бъдат насочени от държавния бюджет за обособяването на „Детски кътове“ във фирмите.

Услугата обаче ще е почасова – до 4 часа, а не целодневна. Новата схема е насочена към семействата с малки деца и предвижда да се осъществи в големите градове, където има недостиг на детски ясли и градини, и това пречи на пълноценната реализация на член от семейството.

За създаването на детските забавачки на работното място, работодателите ще кандидатстват по проект за финансиране от 50 до 150 хиляди лева, допълни зам.-министърът на труда и социалната политика.

Данните на социалното министерство от проведени кариерни форуми в страни-членки на ЕС, където има големи български общности сочат, че 70% от тях биха се върнали да работят у нас, ако имат условия за това.

Добре е, че имаме млади хора, които получават образованието си в престижни университети в чужбина, те са богатство за страната ни и трябва да положим усилия да ги върнем у нас. Ще се задълбочи тенденцията не хората да търсят работа, а обратното – дължи се на дигитализацията, електронните услуги и други фактори, каза още Русинова.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай