Събота,

Ето как да проверим дали яйцата са годни за консумация

От: Агенция Стандарт -
5702
Ето как да проверим дали яйцата са годни за консумация
A
A
A

Яйцата са един от най-употребяваните продукти в кухнята. Те присъстват в редица рецепти, а са и прекрасна закуска или похапване по всяко време на деня. Когато купувате яйца, те обикновено стоят на вратата в хладилника. Въпреки че именно там им е отредено място според производителите на хладилници, вратата е най-неподходящото място за съхранение на яйца. Там температурата е непостоянна и недостатъчно ниска заради отварянето на вратата на хладилника. Това може да постави в риск годността на яйцата.

Въпреки че яйцата могат да издържат и извън хладилника известно време, без да се развалят, поддържането на подходяща температура за тях е важно. Яйцата могат да се развалят и по други причини. Понякога черупката им не е достатъчно стабилна и здрава, като това допуска проникване на бактерии в тях, ускоряващи процесите на разваляне.

Салмонелата е бактерия, която може да се размножи в яйцата и да предизвика сериозна инфекция. Ето защо е от голямо значение да сте наясно как да проверявате годността на яйцата, преди да ги консумирате.

Тест с чаша с вода

Един от най-бързите и лесни тестове за проверка на годността на яйцето е да го поставите в чаша с вода. Ако яйцето изплува на повърхността и се носи по водата, изхвърлете го веднага. Това е признак, че е развалено и негодно за консумация. Ако яйцето потъне, значи е плътно и с прясна консистенция, което е добър знак.

Проверка на черупката

Вгледайте се внимателно в черупката на яйцето отблизо. Ако тя е напукана или по нея има прахообразни налепи, прекалено много пигментни или грапави петна, по-добре не яжте това яйце. След като счупите яйцето, също може да използвате очите си за щателна проверка. Ако жълтъкът се разпадне или белтъкът има мътна структура, изхвърлете го.

Използвайте носа си

Развалените яйца миришат силно и неприятно. Ако усетите лоша миризма след счупване на яйцето, незабавно го изхвърлете. Някои развалени яйца излъчват лош мирис дори през черупката, който може да се усети преди счупване.

Тест с разклащане

Друг лесен трик за проверка на годността на яйцата е разклащането. Доближете яйцето до ухото си и го раздвижете. Ако чувате и усещате течността вътре да се движи, яйцето е развалено. Важно е да не се чува никакъв звук при разклащане. Ако чувате бълбукане, яйцето е развалено, пише az-jenata.bg.


Всички новини от категория Общество.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Тагове: Яйца Проверка