Елин Пелин спасява сърцето на Вазов

Големият писател има огромен принос за спасяването на българските евреи

Елин Пелин спасява сърцето на Вазов | StandartNews.com

Внукът на Елин Пелин - Елин Иванов (вляво), и издателят Христо Коцев  ФОТО: bTV

Два малко познати епизода от живота Елин Пелин разказаха в предаването „120 минути” по bTV внукът на големия български писател Елин Иванов и издателят Христо Коцев.

По време на англо-американските бомбардировки над София през 1943 г. – 1944 г. Елин Пелин е бил уредник в къщата-музей на Иван Вазов. „През Втората световна война, когато започват да бомбардират София, той грабва стъкленицата със сърцето на Иван Вазов и бяга, за да спаси сърцето на Патриарха на българската литература”, казказа Христо Коцев. В същото време Елин Пелин губи всичко свое. Защото по това време писателят е живял в този дом и всичките му неиздадени неща са били там на листовете хартия. Така завинаги изчезва част от творчеството на Елин Пелин. Той е вярвал, че трябва да спаси сърцето на Вазов за поколения, не е намирал своите неща за ценни, допълни внукът Елин Иванов. Той разказа още една малко позната история от живота на дядо си – ролята му за спасяването на българските евреи.

 „Ролята на моя дядо е изключителна, макар и не е толкова афиширана, защото той е искал да запази скромност и анонимност. Но наистина, когато почва това безумно гонение, той е един от главните мотори и инициатори за вкарването на тази петиция. Общоизвестно е, че той е бил от близкото обкръжение на Цар Борис III и е провел един остър разговор с него и то не еднократно, а няколко пъти. Знам това от моя баща, който ми го е разказвал”, каза внукът на писателя. По време на гоненията Елин Пелин дори приютява две еврейски семейства в къщата си.

Елин Иванов е категоричен, че творчеството на дядо му е насочено изключително към човека. „Всички негови герои са основата на творбите му, а основата са техните взаимоотношения. Андрешко е изключително диалогичен разказ и в него има едно интересно вплитане. Той е положителен герой, защото прави всичко не за себе си, а за да спаси своя приятел. Трябва един нов прочит на произведенията на дядо ми, защото бяха натоварени идеологически. Творчеството му трябва да се чете просто човешки“, подчерта той.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай