Експерт със смайваща прогноза, какво се задава

Говори проф. Ива Христова

Експерт със смайваща прогноза, какво се задава | StandartNews.com

Още месец и половина ще има ръст на случаите на COVID, а след това ще намаляват плавно. Ще се удвоят или утроят стойностите на новозаболелите, които има към момента. Има роене на Омикрон, а не чисто нови варианти. Няма да стигнем предните вълни на коронавирус. Това каза в ефира на Нова директорът на Националния център по заразни и паразитни болести проф. Ива Христова.

"Към момента изолацията за доказано болните е 7-дневна, а за контактните - 5-дневна. Не е особено необходима карантина за хората, изложени на по-голям риск от заразяване. Заболяването не е тежко, преминава бързо и рискът за контактните намалява. Вирусът се изчиства в първите няколко дни", коментира тя.

По думите ѝ здравното министерство може да даде предложения за промени в Закона за здравето, а парламентът да ги одобри.

"Първенец в заболеваемостта е Силистра. При средно 58 заболели на 100 000 души в национален мащаб, за града цифрата е 110. Имаме още 8 области с между 60 и 120 на 100 000. Сред тях са Велико Търново, Габрово и Ловеч. Очакваме заболеваемостта да се увеличи в още области", заяви проф. Христова.

Според нея рисковите групи трябва да внимават и при новите подварианти. "Заболелите от диабет, сърдечно-съдови болести, хората с наднормено тегло и хроничноболните трябва да се пазят повече. Грипът започва бързо с общи симптоми. При COVID има кашлица, дразнене в гърлото и след това постепенно отпадналост и болки по цялото тяло", обясни проф. Христова.

Тя прогнозира, че предстои пик на коронавируса, последван от грипна вълна - вероятно през януари и февруари.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай