Експерт проговори за парното и топлата вода в столицата

Има множество аварии

Експерт проговори за парното и топлата вода в столицата | StandartNews.com

При над 20 градуса навън парното тръгна. Броени дни след това обаче – в първите студени дни на ноември част от София остана без топла вода. Проверка на сайта на "Топлофикация – София" показа, че причината са десетки аварии и спешни ремонти, засегнали квартали из целия град.

Напомняме, че през лятото бяха проведени необходимите профилактики. Тогава софиянци пак бяха без топла вода в продължение на дни.

Към момента от "Топлофикация – София" няма отговор.

Общото усещане за услугата на дружеството е, че е много скъпо, каза пред БНР Людмил Костадинов - главен експерт в Агенцията за устойчиво енергийно развитие. Според него ако всички в една сграда си плащат коректно сметките, парното би трябвало да е с по-ниска цена отколкото течните горива или дневната електроенергия.

"Директното използване на електроенергия за отопление винаги е по-неизгодно от "Топлофикация". Единственото голямо намаление на разхода на електроенергия за отопление се получава само когато се използват термопомпи или климатик, който работи в термопомпен режим през зимата", обясни той в предаването "Хоризонт до обед".

По думите му отопление с термопомпа е най-евтиният начин от гледна точка на цената на използваната енергия. При него обаче инвестицията е много голяма и не всеки може да си я позволи.

На следващо място е климатикът, който работи като термопомпа, добави Костадинов.

И все пак много хора предпочитат да се отопляват на дърва и въглища. Този вид отопление, особено в селските райони и малките градчета, е по-евтино, отбеляза експертът.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай