Експерт каза как шпионският скандал в Англия вреди на България

Това е поредна грешна стъпка за България като лоялен член на Европейския съюз и НАТО

Експерт каза как шпионският скандал в Англия вреди на България | StandartNews.com

Във Великобритания са били заловени трима българи, които са шпионирали в полза на Русия, стана ясно вчера. Освен, че е скандален от обществена гледна точка, скандалът се отразява и на реномето на България по света и в НАТО.

"Не е добре за имиджа на България, това е поредна грешна стъпка за България като лоялен член на Европейския съюз и НАТО". Така бившият министър на вътрешните работи Валентин Радев коментира шпионския скандал.

"Има документирани неща и у нашите съграждани са намерени истински документи за самоличност. Добре е, че българската прокуратура се е намесила и ще разследва от наша страна", каза той пред БНТ.

Според Радев сега е работа на дипломатите ни да съдействат за изясняването на случая и изчистването на образа на страната ни.

"Каквото и да излезе от това, външният ни министър е много добре запозната с евроинституциите, включително с работата в Англия. Имаме един отличен дипломат в лицето на Марин Райков, надявам се те да намерят баланса и да бъде обяснено каквото може, за да поизчистим образа си", посочи Радев.

По думите му арестуваните българи не са били на висши позиции и надали имат достъп до класифицирана информация, но остава съмнението за страната ни като надежден партньор.

"Там става въпрос за енергетика, един от тях е бил съветник, на експертна длъжност. По тази линия ние бяхме много зависими. Ние се надявахме много на ресурсите на Русия и по някакъв начин да я приобщим и този баланс беше изгубен, никой не е очаквал такава война в Украйна Това, че е свързано с енергетиката, не е добре".

Валентин Радев коментира, че има покачване на напрежението в Черно море, но хората не трябва да се притесняват излишно.

"Постоянно има информация и от ВМС, и на сайта на Министерството на отбраната. Всичко това се следи, анализира се, министърът на отбраната каза опасност няма, но рисковете остават. Всичко това се следи и анализира и ние го анализираме с нашите партньори".

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай