ЕК: Следим всичко у вас, рано е за оценки

Това съобщи зам.-председателят на ЕК Вера Йоурова

ЕК: Следим всичко у вас, рано е за оценки | StandartNews.com

Европейската комисия ще представи на 23 септември първите доклади за върховенството на закона във всяка от държавите в ЕС.

Това съобщи зам.-председателят на ЕК Вера Йоурова пред комисията на Европейския парламент по граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи.

Тя посочи, че наблюдава със загриженост събитията в България и отбеляза, че мирните демонстрации са основно право във всяка демократична държава.

Юрова съобщи, че ЕК препоръчва България да се обърне отново към Венецианската комисия към Съвета на Европа в подготовката на законодателните промени, свързани с отчетността на главния прокурор.

Промените в законодателството трябва да се основават на широко обществено съгласие. Измененията в конституцията трябва да имат широка подкрепа, заяви Йоурова.

По нейните думи в предстоящите този месец доклади за нашата страна ще бъде изразена тревога за свободата на изразяване и за състоянието на медиите. Подобна е обстановката в много други държави от ЕС, поясни тя.

Очакваме изпълнение на изискванията, изложени от ЕК. Нито една държава в ЕС не е съвършена, каза още Йоурова.

Йоурова съобщи, че ЕК следи за нарушаване на човешките права и за съразмерност на действията при овладяването на протестите у нас от службите за сигурност.

Уморих се да отбелязвам колко закони са приети, законодателството трябва да се прилага, българите и румънците трябва да имат доверие в правосъдието, иначе връзките в обществото се късат, обобщи експертът.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай