Егоизмът на големите държави ще разруши ЕС

Егоизмът на големите държави ще разруши ЕС  | StandartNews.com

Какъв е съвременният политически и социален прочит на идеите на Васил Левски? В навечерието на 143-тата годишнина от смъртта на Апостола потърсихме за интервю бизнесмена Васил Василев, председател на Общобългарския комитет "Васил Левски". Той отговори и на въпроси, свързани с други проблеми на съвремието ни.

- Господин Василев, смятате ли, че идеите на Васил Левски за "чиста и свята република" намират своето приложение днес?
- Разбира се, че са приложими, още повече ,че нашата република нито е чиста, нито е свята. Винаги в условия, при които сме изпаднали ние, хората се обръщат естествено към стойностите в живота и в стълбовете на нацията, за да търсят там опора от разклатеното си ежедневие и бъдеще. И от тази гледна точка, засилването на интереса към Левски като живот и като пример, е много видим. Но най-впечатляващ е интересът към политическото завещание на Левски, към начина, по който той вижда демократската или "чиста и свята република". В параграф Трети от Наказателния закон на неговата Наредба на работниците за освобождение на българския народ, всъщност, това е първообразът на българската Конституция, той казва, че "ще бъдат преследвани всички тези, които вместо демократска република, настояват или подкрепят деспотско-тиранската партийна система". Това е казано през 1871 година. Абсолютно не е изгубило значението си, както и през годините след Освобождението, така и до ден днешен, защото деспотско-тиранската партийна система в големи периоди, може би и през целия този период от съществуването на България като независима държава от Освобождението насам, е изсмуквал потенциала на българския народ, неговите съзидателни сили, енергия, неговата мощ. Свидетели сме и на това нещо сега. Някой би възразил, че функционирането на демокрацията не може без партийна система. Да, така е, но това, което виждаме днес не отговаря в никакъв случай на изискванията на истинската демокрация.
- Все пак има ли политическо завещание от Апостола, което да е намерило някакъв положителен отзвук в съвремието ни?
- Разбира се. Ако се вгледаме по-дълбоко в заветите на Апостола за изграждането на "чиста и свята република". Левски препоръчва да сме задружни, да избираме най-разсъдливите, постоянните, достойните и великодушните, да избягваме и най-малката гордост, да не присвояваме за себе си нищо, да се съветваме едни други, да си кажем кривиците, па да се поправим и да вървим напред. Кое от всичките тези неща, едно след друго, е валидно за политическата система в България и за хората, които искат да управляват или управляват? Нима те отговарят на всичките тези критерии? Та има хора, които не отговарят на нито един от тези критерии взети заедно. Т.е. ние имаме добра основа да искаме да се развиваме и да вървим напред и да се опрем на тази идеология.
- А не мислите ли, че историческата памет е жива? Преди 9 години "Стандарт" подари на читателите си тефтерчето на големия революционер и то предизвика небивал интерес. На 18 февруари те отново ще имат редкия шанс да притежават личното "символ-верую" на Апостола.
- Инициативата на вестник "Стандарт" да отпечата тефтерчето на Апостола е изключително благородна. Аз смятам, че това е един рядък жест на подкрепа за родолюбивите чувства на българина, за стремежа му да стъпи на нещо здраво, за да върви напред. В този смисъл тефтерчето овеществява мисълта на Левски, защото тя е вписана в него. Дори с мъничките сметки, че днес е дал половин грош за боза и два гроша и половина за подковаване на коня си.
- Вие бяхте инициатор на една изложба "Васил Левски - символ и епоха", която няма аналог. Какво е посланието й?
- Че Левски наистина е символ на чистотата, на любовта към отечеството, на жертвотоговността, на морала и на етиката и интелигентността, на прозорливостта. Левски освен това е и епоха, при това в европейски план. Ако ние се абстрахираме, че е роден в една малка държава, която тогава е била под робство, той е развивал такива епохални идеи, които са валидни и днес. Преди две години, когато Еврокомисията поиска от нашите депутати да приемат етичен кодекс за поведението си, съставих етичен кодекс, само и изцяло от заветите на Левски. Около 15-ина от неговите най-силни завети изпратих в 240 лични писма до всеки един от избраниците в предишното Народно събрание. Като им казах, че не само по-добър етичен кодекс никой не може да състави, но ако го приемат, ще покажат на цяла Европа,че преди 150 години в България се е родил един политически, а не само революционен гений, който е съставил основните положение на това, към което се стремят и европейските народи и ЕС. И ако ги погледнете всички тези съвети за свобода, равенство и братство, за отказ от властта в името на поста, те водят ЕС и днеска.
- Изкупихте откраднатите грифони от Паметника на Васил Левски и ги реставрирахте. Каква е съдбата им?
- Сега отново красят паметника на Апостола. За съжаление и двата бяха така жестоко нарязани на малки парчета, че възстановяването им е невъзможно. Т.е. вместо тях бяха поставени съвършени копия. Важното за мен в случая беше друго, че успяхме да отнемем от грабителите част от националното ни достойнство и го върнахме обратно и поставихме отново в подножието на Паметника.
- Има ли оръжие срещу страха?
- Страхът лесно може да се преодолее. За преодоляването му трябва малко усилие на волята. И трябва човек да знае какво иска. Тези две неща са достатъчни, за да може човек да преодолее чувството на страх и когато го прескочи, да види колко жалко е то и колко по-добре се чувства, когато не се страхува. Да не се страхуваш, това е свобода. А свободата е най-великото достижение на хората.
- Често се изказвате по темата за бежанците. Наскоро турският президент Ердоган заплаши, че ще залее Европа с мигранти. Какво трябва да се направи, за да се спре този поток?
- Всичко. Да се върнат войските от Афганистан, за да отидат на границата, дори ако трябва, да се извърши частична мобилизация, за да се охранява свещената българска земя и държавната ни граница. Ние не можем да допуснем обезличаване на българския народ и на българския род само, защото няколко милиона изгонени и натирени в България души, ще влязат и ще се разпореждат с нашата идентичност, с всичко, което имаме. Това е абсолютно недопустимо. Тук се прави една огромна грешка и то от страна, както на нашите властимащи, така и от ЕС. Те не си дават сметка, че ако тук започнат издевателства на пришълците, голяма част от които са с военен опит и са участвали в сражения, хората ще започнат да ги избиват. И това ще доведе до много тежки сътресения и в нашето общество, и в ЕС. Така че всички имат интерес тези хора да бъдат отстранени от България. Германия, ако иска да си ги приема и да прави каквото иска с тях.
- Да се радваме ли, че засега бежанците ни подминават като междинна спирка?
- Не е точно така. Те не са получили нареждане да се установят в България. Когато получат такова нареждане, по същия начин, по който те свободно и безпрепятствено минават от Турция в България пеша, нищо не им пречи да започнат да влизат и с автомати и въоръжени. Т.е. нашата граница е абсолютно пропусклива и през нея могат да се прекарат цели влакови композиции с оръжие именно за този род хора. Те са крайно опасни. Смятам, че държавата, без да се вглежда чак толкова в изискванията на т.нар. ЕС, който очевидно е престанал да бъде съюз, трябва да вземе спешни и незабавни мерки за осигуряване на сигурността на своите граждани, на териториалната цялост и независимостта на Отечеството
- Да, но ние сме част от Европейския съюз и няма как да не се съобразяваме с политиката му и по отношение на мигрантите...
- ЕС може да се разпадне за дни, ако Лондон реши да излезе от съюза. Ние съществуваме от 1300 години, от тях в ЕС сме една нищожна секунда от този период. Живели сме 1330 години преди Евросъюза и ще продължаваме да съществуваме като държава и народ и след ЕС. Великата Римска империя, хилядолетният германски Райх- всичко това се срутва за месеци, дори за дни, камо ли ЕС. Песимист съм, че той ще успее да удържи. Егоизмът на големите западноевропейски държави ще разруши съюза и европейската мечта.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай