Една година зубри в Източните Родопи

Една година зубри в Източните Родопи | StandartNews.com

Кърджали. Вече година в Източните Родопи живеят зубри, най-голямото тревопасно животно в Европа. Адаптацията им в този красив и богат на биоразнообразие район доказва, че дивата природа може да се завърне. Освен полза за обогатяването на природата зубрите допринесоха и за увеличаване на туристическия потенциал в Източните Родопи, които са посещавани от все повече хора. Безценният опит, натрупан от българските експерти в тази уникална реинтродукция, е от полза и за други проекти със зубри в Европа.

За съжаление, три от най-младите животни починаха неочаквано от ентеротоксимия, заболяване типично за овцете, но не и за едрия рогат добитък, в това число и за зубрите. А животните са били уязвими заради стреса от транспортирането, нова храна и непознатата околна среда.

Двата зубъра обаче се адаптират успешно. Те вече се хранят изцяло с растителност и пият от естествени водоизточници в „Студен кладенец". Екипът на проекта е оптимистично настроен, че скоро те ще живеят свободно в Източните Родопи.

От юли тази година зубрите са в по-широко заграждение (12 ха), два пъти по-голямо от пространството, в което започна първоначалната им адаптация.

Зубрите бързо се превърнаха в атракция за местните хора и туристите в Източните Родопи. От октомври 2013 г. досега над 1000 души са посетили „Студен кладенец", за да видят зубрите. Сред тях са местни хора, туристи от България, но и от други страни – Холандия, САЩ, Турция. Зубрите бяха акцентът на Уикенда на отворените врати в Източните Родопи, организиран от „Новото тракийско злато" през април. Едни от най-ентусиазираните сред посетителите на района със зубрите са децата. Освен зубри в „Студен кладенец" могат да се видят елени лопатари, благородни елени, диви коне тарпани, редки птици като лешояди, скален и морски орел. Любителите на фотосафари могат да снимат още лисици и вълци.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай