Джаз и целувки морят вирусите

Джаз и целувки морят вирусите | StandartNews.com

Горещо кафе и пилешка супа морят бацилите в зародиш

При първите симптоми спрете климатика, съветват лекарите

Студените есенни дни чукат на вратата и повечето от нас наблягат на витамин С и горещите чайчета, за да се разминат с настинките. Има обаче още няколко прости трика, които ще ни опазят здрави в сезона на "течащия нос".

Цуни-гуни

Целувките са отлично оръжие срещу грипа и настинките. С тях разменяме бактерии с любимия, а така подсилваме естествените защити на организма ни и укрепваме имунната ни система. Това обаче не означава да впиете устни в най-близкия кихащ. По-добре правете любов със половинката си. Сексът засилва производството на имуноглобин А, който е известен със силата си да държи заразите далече.

Музиката лекува

Последните проучвания сочат, че когато си пуснем някое приятно парче като джаз, евъргрийн или лек рок, в организма ни се образуват същите имуностимулиращи протеини, които произвежда и при секс. Достатъчни са само 30 минути музикален релакс, за да произвеждаме имуноглобин. А още половин час след последното парче. Музикотерапията е истински мехлем за душата, когато сме подложени на стрес.

Вървете бързо, но не тичайте

45 минути бързо ходене поне четири пъти седмично укрепват имунната система и държат болестите надалеч. Но не тичайте! Прекаленото физическо натоварване, особено ако вече сме с влошено здравословно състояние, може директно да ни изпрати да пазим леглото с термометър под мишница за няколко дни.

Не духай!

Носът ни обикновено се запушва, когато сме настинали. Не е добра идея обаче хубавичко да го издухаме. Вместо това е по-добре да прибегнем към капки или спрей за отпушване на носа или внимателно да изчистим всяка ноздра поотделно. Силното издухване може да изпрати секретите право в синусите ни и така да се разболеем още повече.

Стоплете се

Когато сме болни, пиенето на много топли течности, гореща вана и престоят в гореща сауна може буквално да изхвърли неприятните вирусчета от организма ни и да ни вдигне на крака.

Влажен въздух

Сухият въздух е идеалната почва за виреене на вирусите на грипа и настинката. Причината? Вирусите оцеляват по-дълго в сух въздух. Ето защо при първите симптоми на настинка изключете изсушаващия климатик и си купете овлажнител за стая.

Удави ги, докато е време

Вирусите имат неколкодневен инкубационен период. Едва след неговото изтичане разбираме, че сме се разболели. Пиенето на кафе, което изобилства от антиоксиданти, може да отмие вируса, още докато е в устата ни, към стомаха ни. А в него, заради киселинната среда, вирусът не може да се развива. Пилешката супа, чаят и дори топлата вода имат подобен ефект. Ако не обичате кафе, гаргара с гореща и подсолена вода също върши работа.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай