Дядо Гавриил връчи дарение от 18 200 лв. на детско отделение в ИСУЛ

Парите са събрани в благотворителната кампания на Св. Синод „Деца помагат на деца“.

Дядо Гавриил връчи дарение от 18 200 лв. на детско отделение в ИСУЛ | StandartNews.com

Днес, 10 ноември 2023 г., в УМБАЛ „Царица Йоанна – ИСУЛ“ (гр. София) се състоя сърдечна среща между изпълнителния директор на болницата г-н Любомир Пенев и Негово Високопреосвещенство Ловчанския митрополит Гавриил, ръководител на Културно-просветния отдел при Св. Синод.  От името на БПЦ-Българска патриаршия владика Гавриил връчи на г-н Пенев дарение от 18 200 лв. за подпомагане спешния ремонт на Трето УНГ отделение по детска отоларингология. В навечерието на празника на ИСУЛ, посветен на светите Христови мъченици Мина, Виктор и Викентий, по молба на ръководството на лечебното заведение митрополит Гавриил отслужи тържествен водосвет за душевно и телесно здраве на лекарите, медицинския персонал и лекуваните там пациенти.

На тържествената церемония присъстваха още зам.-председателят на Съвета на директорите на УМБАЛ „Царица Йоанна – ИСУЛ“ проф. д-р Йорданка Узунова, зам.-директорът по медицинската дейност д-р Петър Герзилов, началникът на Клиниката по ушно-носно-гърлени болести проф. д-р Спиридон Тодоров, началникът на Детското УНГ отделение доц. д-р Цоло Цолов, множество служители на болницата. Митрополит Гавриил бе придружаван от екипа на Културно-просветния отдел при Св. Синод, който бе подготвил и възрастово съобразени подаръци за лекуващите се деца в Трето УНГ отделение на ИСУЛ.

Финансовото дарение е събрано в благотворителната кампания на Св. Синод „Деца помагат на деца“. В нея деца и ученици – художници и музиканти – даряват своя талант и великолепни творби за набирането на средства от знайни и анонимни дарители, на които св. Църква изказва искрена благодарност за съпричастността им в това съборно милосърдно дело.

Митрополит Гавриил изрази своята радост от немалката сума, събрана и дарена благодарение на детско творчество, чрез което Църквата учи децата на милосърдие и любов към ближния – отношения, които в съвремието ни стават все по-нужни. Ловчанският митрополит подчерта, че вярата е същевременно доверие и вярност и именно в делата на милосърдието се разкрива тази спойка на упованието в Бога и грижата ни едни за други.

Г-н Пенев сподели пред митрополит Гавриил, че събраните средства ще се използват целево за подобряване на условията за пребиваване и лечение в детското отделение УНГ. Родителите, придружаващи и обгрижващи децата си по време на лечението им в ИСУЛ, ще могат да продължат да остават безплатно в болницата, да разполагат с необходимото лично пространство и добри битови условия, както и да разнообразяват децата в детски кът, който ще бъде изграден за пръв път в това отделение. Г-н Пенев отбеляза колко висока стойност има за ИСУЛ посещението на Ловчанския митрополит Гавриил и заяви готовността си да обсъди с екипа на болницата възможността за бъдещо изграждане на православен параклис в ИСУЛ, какъвто досега там не е съществувал. Те се съгласиха с проф. Тодоров, че медицинското лечение е несъмнено по-успешно, когато е съпътствано от молитвената и духовна подкрепа, от вярата и Църквата. Изпълнителният директор на ИСУЛ каза още: „Благодаря от сърце за безценната и навременна помощ и за добрия пример, който давате на всички миряни.“ Той изпрати църковната делегация с думи на признателност и искрено желание за бъдещи съвместни инициативи.

Ловчанският митрополит Гавриил преподаде на служителите на болницата благословението на Светейшия Български патриарх Неофит и потвърди, че мисията на Църквата е да подпомага, събира и сплотява хората като ги укрепява и извисява духовно, особено в трудни моменти на лични и обществени изпитания.

 Синодалната кампания продължава и можете да дарите средства по банкова сметка:
“УниКредит Булбанк” - клон София Батенберг
Получател: Българска Патриаршия Св. Синод
IBAN: BG74 UNCR 7000 1521 4626 53

Банков код / SWIFT / BIC: UNCRBGSF

Основание за плащане: КАМПАНИЯ “ДЕЦА ПОМАГАТ НА ДЕЦА”

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай