Двойното лице на протестърите

Двойното лице на протестърите | StandartNews.com

Усещането за преднамерена политическа атака към прокуратурата и налагащото се впечатление за двойственост сред представителите на т.нар. "протестъри" - и да си във властта, и да си морален стожер, преминаха всякакви граници след рехавия протест пред Съдебната палата и борците срещу задкулисието се оказаха важна брънка в същото това задкулисие. Същите хора, които се опитват в момента да окупират различните нива на държавната администрация - на благи постове и добри позиции, са си внушили, че могат да бъдат морален стожер и да задават дневния ред на обществото. Така наречените "протестъри" заприличаха на крещяща, радикална секта, нетърпяща възражения. Те размахват тефтери, изследват почерци, показват копия от скалъпени документи, истерично обясняват, че водят неравна битка с мафията и се явяват истина от последна инстанция. Опитват се тотално да отрекат модела, но в същото време се борят за постове и облаги с цената на всичко. Няма такъв абсурд - да си във властта и извън нея едновременно, да консумираш благата й и да лобираш за свои кадри, но в същото време да сочиш с пръст и да твърдиш, че си опозиционна алтернатива. Агентите на ДС - с двоен морал и множество маски, явно в днешния политически ден се явяват еталон за подражание на почти всички представители на добре изплетената протестърска прежда, незнайно защо наричана мрежа.

И съвсем очаквано, логично и обяснимо, цялата мощ на тези "борци за прозрачност и морал" се насочи към българската прокуратура и персонално към фигурата на главния прокурор. В началото, когато атаката все още не бе така финансово подплатена и добре дирижирана, се говореше за незнайно защо настъпилата необходимост прокуратурата да бъде извадена на момента от съдебната власт и незабавно подчинена на изпълнителната. Тази фалшива, противоконституционна, изтъркана и откровено налудничава теза бе лансирана от хора, които явно никога не са чели конституцията.

Втората фаза в пъкления план премина през компроматното вадене на страници от съществуващи или несъществуващи тефтери, откраднати или налични. Това бе колкото безплодно и комично, толкова и безинтересно за масовата публика, отегчена до крайна степен от "кинжалски" изпълнения, целящи да "опитомят" непослушните прокурори и да ги смесят с мъглата от полуистини и откровени лъжи, за да изгубят всякаква посока и бъдат обезверени докрай.

Така се достигна и до третия етап в атаката срещу държавността и правовия ред. Трябваше да бъде ударен медийно главният прокурор, но той не развя "бялото знаме", а открито и ясно заяви, че протестите на 40 души - все познати физиономии, не го вълнуват. И с право.

Гражданското общество категорично не приема "протестърските" тези, които се превърнаха в борба за поругаване на институциите и злостно противопоставяне на усилията на обвинител номер 1 за нов подход, за своеобразна операция "чисти ръце" в български вариант и за прокуратура от европейски тип. Уви, явно подобен поход за справедливост не е нужен на финансираните отвън, самопровъзгласили се за водачи на народното недоволство "лидери". Къде бяха "протестърите" в предишните два мандата - на преходните главни прокурори и защо мълчаха гузно? Нима нямаше проблеми за решаване или мафията се роди за един ден? Дали съдебната власт не бе критикувана многократно от Европа именно в тези периоди от време, а усещането за поръчковост бе лансирано многократно по отношение на някои представители на държавното обвинение. Удобната поза на мълчанието, страничното наблюдение и невземането на решения бе заменена от категоричност и решителност, каквито настоящият обвинител номер 1 показа за първи път в годините на прехода. Ето тук трябва да се търси причината за събудилите се страсти в "протестерските" души. Хората не вярват на тези, които излязоха на преден план, за да получат лични облаги. Не им вярват и защото се превърнаха в димката, която напълни протестиращите площади с гъста мъгла, докато "умните" и "красивите" правеха своите си тънки сметки. Истинският протест, породен от желанието за промяна, девалвира окончателно. Той бе заменен от истерични крясъци и користни цели. Болезнена истина!

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай