Двойни заплати заради войната. Връщат пенсионери на работа

Ето къде у нас се случва това

Двойни заплати заради войната. Връщат пенсионери на работа | StandartNews.com

Заплатите във ВМЗ-Сопот са се вдигнали двойно, а пенсионирани служители са извикани обратно на работа. Това съобщи „Дойче веле”, цитирайки репортаж за България в швейцарската медия SRF. Украйна ли е причината?

"Всичко, което можехме да дадем на Украйна, ние вече ѝ го дадохме", казва служебният министър на икономиката Никола Стоянов пред обществено-правната швейцарска медия SRF. Това изявление той прави и по повод нашумялата статия в германския вестник "Ди Велт", посветена на българските доставки на боеприпаси и горива, които "спасили" Украйна.

Според авторката на репортажа в швейцарската медия Сара Новотни заглавието в германския вестник е било малко преувеличено, но иначе България наистина била в състояние да помага на Украйна, защото има голяма оръжейна индустрия и произвежда по съветски стандарти.

Министър Стоянов твърди, че в рамките на неговия мандат България не е изнасяла боеприпаси за Украйна - изнасяни са единствено военни стоки, от които самата България вече не се нуждаела. "Продукцията на нашата оръжейна индустрия не се насочва към Украйна", обяснява министърът. И добавя, че тази продукция се изнася за други около 50 държави - тъкмо поради това оръжейните заводи в България били в такова добро състояние.

"На Русия навярно не ѝ се нрави, че България е обърната на Запад"

По-нататък в своя репортаж Сара Новотни пише: "Но един въпрос си остава: Дали България не се съобразява прекалено много с Русия? "Политически навярно", отговаря министърът на икономиката Стоянов на швейцарската медия. "Но аз не съм политик. Традиционно Русия е силно представена тук - или беше силно представена."

Авторката отбелязва, че България все пак вероятно изнася през трети страни оръжия за Украйна - нищо, че министърът не го потвърждава. "А на Русия навярно не ѝ се нрави, че България е обърната на Запад. В страната на няколко пъти ставаха пожари в оръжейни складове, а миналата година пожар унищожи и документи в МВР. Естествено, съществува подозрението, че зад това стои Русия. Но досега българското правосъдие сякаш не разследва сериозно", четем още в репортажа на SRF, който продължава от Сопот.

По-високи заплати и нужда от хора във ВМЗ-Сопот

Новотни разговаря с униформен мъж в кафене в Сопот. Той разказва пред швейцарската медия, че работи като охрана в оръжейната фабрика, а за последните две години заплатата му е била увеличена двойно. Охранителят не иска да каже дали това има връзка с войната в Украйна, пък и нямал право да разгласява служебна информация.

Една жена обаче се съгласява да говори с швейцарската журналистка и ѝ казва, че според нея заплатите са се вдигнали само заради войната. Затова и бизнесът вървял добре - иначе никой не се нуждаел от съветски боеприпаси. Въпросната жена била пенсионерка, но от фабриката отново я повикали да работи, защото спешно им трябвали хора, пише още SRF.

Пенсионираната дама обаче казва, че не иска да има война. По думите ѝ "зад всичко това стоели Съединените щати, а тя самата имала угризения на съвестта и била готова начаса да престане да работи, ако по този начин можела да спре войната". Швейцарската медия уточнява обаче, че жената добавя, че все пак не иска да гладува, а пенсията ѝ не ѝ стига.

Междувременно двама младежи в Сопот са на противоположни мнения по въпроса дали оръжейната фабрика е полезна за града им. "Да", казва единият, "Не", възразява другият - "типична сценка от една раздвоена страна", коментира в края на репортажа си Сара Новотни.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай