Двама от трима българи имат проблем с теглото

Една четвърт от населението ни е със затлъстяване

Двама от трима българи имат проблем с теглото | StandartNews.com

Една - четвърт от населението ни е със затлъстяване, а с повишено тегло са 62% от българите, т.е. всеки двама от трима имат проблем с теглото. Това съобщи проф. Здравко Каменов, началник клиника по Еднокринология и болести на обмяната в УМБАЛ "Александровска".


Още по-тревожни са данните на Българското дружество по ендокринология - 33% от населението над 20 години са със затлъстяване.

"То расте с възрастта, то е повече на село и повече при мъжете", добави експертът и посочи, че тези хора са предразположени към поне 200 болести, сред които захарен диабет, сърдечно-съдови заболявания, заболявания на опорно-двигателния апарат, нарушения във фертилитета, жлъчните пътища, честотата на карциноми, Алцхаймер, депресия и др.

"Затлъстяването убива един от 14 души. Той убива повече хора по света, отколкото автомобилните злополуки, терористичните атаки и Алцхаймер, взети заедно", алармира проф. Каменов

България заема 10-то място по затлъстяване в Европа. Само в 5 европейски страни броят на хората с наднормено тегло е по-голям от този в България. Страната ни изпреварва тенденциите по отношение на затлъстяването.  Около 13% са хората по света с този проблем, в Европа - 12.3%, а тук - 25%, по данни на Световната здравна организация.

Прочети още : https://www.actualno.com/healthy/dvama-ot-trima-bylgari-imat-problem-s-tegloto-alarmirat-eksperti-news_1438559.html
© Actualno.com

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай