Дупки в закона за киберпрестъпления срещу деца. Следствието иска драконовски мерки

Вземете опита на други страни, призова Светослав Василев депутатите

Дупки в закона за киберпрестъпления срещу деца. Следствието иска драконовски мерки | StandartNews.com

Драконовски наказания за кибертормоз на деца иска Националната следствена служба у нас. 
Един от основните проблеми е, че кибертормозът не е ясно инкриминиран в законодателството, а само отделни негови форми, заяви Светослав Василев, директор на дирекция „Киберпрестъпления“ в НСлС време на форума „Заедно в борбата с кибертормоза над деца“, който се проведе в София под патронажа на вицепремиера и министър на външните работи Мария Габриел. Организатори на дискусията бяха Българската академия за сигурност и медия "Стандарт".

Василев добави, че все по-често се разследват форми на кибертормоз, които изискват бързи действия. Той отбеляза, че основната проява на кибертормоз над деца е кражбата на самоличност, създаването на фалшиви профили в интернет, чрез които се уврежда имиджът на детето пред съучениците му и го докарва до различни състояния, дори самоубийство.

Апелът ми е към народните представители е: Запознайте се с опита на другите страни и го приложете, обърна се към депутатите, участващи във форума, Василев. 

Той обясни, че освен секс насилието над деца, останалите форми на кибертормоз не са в включени в нашето законодателство. А всички знаем, че проявите на кибертормоз са различни. Едни от тях са за създаването на лични профили от други деца. Те могат да увредят състоянието на свои връстници и да се стигне дори и до  самоубийство, каза топ следователят.

Липсата на адекватна законова уредба пречи да бъдат разследвани престъпленията.

Колкото по-добри инструменти за работи ни предоставите, толкова по-добре ще се справим с киберпрестъпността. Информационните технологии се развиват изключително бързо и ние трябва да сме адекватни на промените, каза Светослав Василев.

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай