Думите на 2023 г.! Невероятни изненади

Студенти коментират класациите на световните речници

Думите на 2023 г.! Невероятни изненади | StandartNews.com

По традиция в края на всяка година в предаването "За думите" на БНР студенти по журналистика и връзки с обществеността от Софийския университет коментират избраните от големи световни издателства и речници думи на годината и правят своя личен избор на думата, която най-точно изразява духа на годината и собствената им житейска равносметка.

БНР представи няколко интересни гледни точки:

Мария Чернева: "Аз се колебая между няколко думи… които може би отразяват това, през което аз минах тази година. Най-много се колебаех между "начало" и "път" не само заради началото на образованието. Много неща наистина започнах тази година, много път – и метафоричен, и буквален, извървях, посетих много нови дестинации. Но тази, която аз най-много си харесвам и ще обясня след малко защо, е "докосвам". Много харесвам украинския език и ми беше много интересно да разбера защо на украински обичам е "кохаю", а не "люблю", както би било примерно на руски. И ровейки се, нямаше точен отговор, но много хора обсъждаха, че "кос" е общият корен между "кохаю" и "докосвам" и така ми е много мила тази дума и ми е много на сърце, защото също се докоснах до много нови неща и нови хора."

Гошо Методиев: "За живота на българина думата, която избрах, е "инфлация". Избрах тази дума, защото нямаше ден в България в новините, в който да не се спомене тази дума, защото това е един голям проблем за българския човек, който не е сред най-платежоспособните хора в Европа и в света…Помислих за втора дума как се чувствам през тази 2023 година и избрах думата "зрител". Зрител, защото светът около нас постоянно се променя, взимат се решения, които ние не можем да променим, нямаме досег до света, който ние да можем да променим, да кажем нашето мнение и нещо да се промени от това…"

Андрей Йорданов: "Моята дума на годината е "ентусиазъм". Реших да е нещо по-лично, което отразява моята година, защото с ентусиазъм всичко се постига. Ентусиазъм е желанието да постигнеш нещо. "Ентусиазъм" има гръцки корен "ентеос", което означава "божествен" (Бел.ред. "вдъхновен от бог"). В самия смисъл думата означава, че нещо божествено е в теб, усещаш някакво чувство, желание божествено, възвишено, което ти помага да реализираш нещата и когато правиш нещата с ентусиазъм, те винаги се получават."

Проф. Андреана Ефтимова: "За думите на годината струва ми се, че големият победител ще бъде "сглобка" – така се очертава, такова усещане имам, витае в общественото пространство… Но аз не бих посочила тази дума, именно защото очаквам тя да стане победител… Но това, на което искам малко повече да акцентирам, то е свързано с разговора ни малко по-рано за образованието и за начина, по който се учи. Тъй като стана много модерно това словосъчетание "дигитална раница"… Тази дигитална раница си мислех, че мога  да я свържа с тежките чанти, с които се ходи на училище, по някакъв асоциативен принцип минах на тези тежки чанти и на възраженията на родителите, че са много тежки чантите на нашите деца и като че ли това е главният проблем в училището. По-малко се обръща внимание на това, че всъщност не тежките чанти са проблемът, а тежките проблеми в образованието и в грамотността."

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай