Понеделник,

Драма с украинците у нас. Остават ли на улицата?

От: СТАНДАРТ -
5554
Драма с украинците у нас. Остават ли на улицата?
A
A
A

Голяма драма с украинските бежанци. Част от хотелите по Южното Черноморие обявиха, че ще освободят от 1 декември настанените в тях по програмата за подпомагане украински бежанци. Решението бе взето вчера в "Слънчев бряг" на заседание на Българска асоциация по туризъм.

Причината е спряното финансиране на изхранването. От 16 ноември държавата плаща по 15 лв. единствено за нощувка. Храната се осигурява с дарения от БЧК и неправителствени организации. Но обработката на пакетите, готвенето и т.н. носи разходи, заради които около една пета от хотелите по Южното Черноморие спират работа по програмата. Асоциацията настоява украинците да могат да се преместят в тези хотели, които продължават да работят и след 1 декември (по правилата от 15 ноември не могат да го направят като част от програмата). Искат и държавата спешно да им доизплати траншовете, които дължи за подслона.

Със сигурност подобни хотели ще има и на север. Колко точно украински бежанци ще засегне процесът засега не се знае. Пред тях възможностите са три - да се оправят на свободен наем у нас, да се преместят в държавните бази или да напуснат България. Специално местенето в бази обаче би следвало да е проблем според правилата на програмата. Тя изисква в бази да се приемат само новопристигнали хора; останалите следва да продължат да бъдат на местата, в които са били до 1 ноември. Всичко това са "мини", които тепърва ще гърмят, предаде „Сега”.


Всички новини от категория Общество.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com