Драма с пенсиите: Шефът на КНСБ скочи на правителството

Пламен Димитров коментира държавния бюджет за 2022

Драма с пенсиите: Шефът на КНСБ скочи на правителството | StandartNews.com

„Всички – и управляващи, и опозиция, подхлъзнаха пенсионната система в грешна посока. Първо с тези 50 лв., после със 120 лв., а сега с 60 лв. Няма пари за такова увеличение на пенсиите от 1 юли, че да може да се акумулира 60-е лв. добавка, която ще спре да се плаща от юли”. Това заяви президентът на КНСБ Пламен Димитров пред Диана Найденова в „Карай направо”. 

Той коментира държавния бюджет за 2022 г.

„На 5-часово заседание на Тристранния съвет за първи път успяхме да променим нещо по време – минималното и максималното обезщетение за безработните ще бъде увеличено. Новият бюджет ще действа от 1 април. Той обаче ще е в сила само едно тримесечие, защото ще го актуализираме още през юни. Тоест, каквото и да се каже от тук нататък, хората започват да го поставят под съмнение”, поясни Димитров.

Той заяви още, че от КНСБ се опитват да убедят правителството да обвърже минималната работна заплата за средната. „Надявам се през 2023 г. минималната заплата да е поне половината от средната – 800 лв.”, каза Пламен Димитров.

По думите увеличението в здравната и образователната система е безспорен плюс, но не е достатъчно.

„Това означава само увеличение на заплатите на педагозите с 12%. Не се увеличават заплатите на  работещите в сферата на културата, социалните услуги”, каза лидерът на КНСБ.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай