Д-р Персенски: Екипът на МЗ иска да върне медицината в болниците

Д-р Персенски: Екипът на МЗ иска да върне медицината в болниците | StandartNews.com

Кърджали. Екипът на МЗ иска да върне медицината в болниците и да изгони търговията оттам. Това заяви зам.-министърът на здравеопазването д-р Адам Персенски в Кърджали при старта на проекта за изграждане на сектор за диагностика на онкологични заболявания към МБАЛ „Д-р Атанас Дафовски" на стойност 3,9 млн. лв.

Д-р Персенски подчерта, че една от целите пред здравното министерство е да се повиши продължителността на живот на българите, защото сега тя е около 5 години по-малка, отколкото в останалите страни в ЕС. Зам.-министър по здравеопазването коментира, че трябва да се засилят контактите на всякакво ниво между отделните здравни заведения - общински, областни и университетски.

На срещата присъстваха депутатът от ГЕРБ Цвета Караянчева, областният управител Илия Илиев, директори на болници от областта, лекари.

Онкоцентърът в Кърджали ще заработи през октомври 2015 г. В него ще работят специалисти, които ще преминат задочен курс на обучение, най-вероятно в чужбина. Основната цел е да се подобри достъпът на онкоболни до модерна апаратура, чрез която заболяването да бъде открито навреме.В центъра в болницата в Кърджали ще има лаборатории, рентгенови кабинети, помещения за томография, дигитална ендоскопска видеосистема за изследване на белия дроб. Стойността на проекта е в рамките на 3, 9 млн. лева. От дейността по проекта ще се възползват 614 лекари , медицински персонал и 17 000 пациенти на лечебното заведение.

„Радостни сме, че в Кърджали ще бъде открит подобен модерен център за диагностика на онкоболни", каза изпълнителният директор на МБАЛ"Д-р Атанас Дафовски" д-р Тодор Черкезов.Той подчерта, че е важно пациентите да имат достъп до високотехонологична помощ.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай