Д-р Ненков: Пациентът не е торба с пари

Д-р Ненков: Пациентът не е торба с пари | StandartNews.com

Печалбарството на болниците и възприемането на пациента като торба с пари трябва да спре. Здравните заведения не трябва да функционират като търговски дружества. Това заяви бившият служебен министър на здравеопазването д-р Мирослав Ненков в сутрешния блок на ТВ 7. Той бе категоричен, че това е единственият път към повишаване качеството на здравеопазването у нас.

"Когато идва пациентът и ти го гледаш в торбата какво ти носи – една кутия "таралежки" или 10 лв. , или този пациент да го отчетеш като пътека, за да можеш да вземеш заплата на края на месеца, тогава всичко се променя", продължи той. Единственият изход от тази порочна система е заплатите на здравните служители да не зависят от потока преминали пациенти, смята още той.

Въвеждането на задължителна здравна карта ще спре безконтролното отваряне на частни болници, които точат пари от бюджета, за сметка на държавните здравни заведения, подчерта още Ненков и увери, че тя ще отрегулира броя на болниците, според нуждите на пациентите.

Електронното здравно досие може да бъде въведено до шест месеца, смята д-р Ненков. Пари за това са предвидени от ОП "Добро управление", добави той.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай