ДПС смени председателя си, лидерът винаги е бил само един

ДПС смени председателя си,  лидерът винаги е бил само един | StandartNews.com

Мария Капон, председател на ЕНП

- Г-жо Капон, какво е вашето обяснение за случилото се в ДПС? Защо се стигна до знаковата реч на г-н Ахмед Доган на 17 декември? Какво се крие зад посланието, че който се изправи срещу националния интерес, ще има същата съдба като на г-н Лютви Местан?
- Да бъда коментатор на чужди решения не е моята сила, ако не става дума за отношенията власт-опозиция. В този контекст ДПС просто подмени председателя си, а не лидера си - той винаги е бил само един. А инак, ако трябваше да се действа така към всички, изправили се срещу "националния интерес", което аз приветствам, то много политици сега трябваше да са излезли с шут от българската политическа сцена, а службите трябваше да се занимават с тях. Не виждам да се случва това, нали?
- Къде сбърка Местан? Вашето обяснение за изненадващия му ход да търси защита в турското посолство?
- Аз не знам кой в кое посолство е бил. Виждам трактовки на медиите. Официална позиция по въпроса не съм чула. А наистина не съм летописец на г-н Местан, но виждайки навиците в ДПС, поне бих си подала оставката вместо да търпя.
- Интересен е профилът на депутатите, тръгнали си с него от ДПС - двама от тримата напуснали парламентарната група имат религиозно образование и са минали през главно мюфтийство - и Шабанали Ахмед, и Хюсеин Хафъзов. Трябва ли да търсим знак в това и какъв е той?
- Ако ще гадаем знаците, започвайки от образованието, то утре трябва да се върнем към въпроса с кого са си играли на улицата като деца. Нима до вчера никой не знаеше кой с какво образование е? И какво лошо има в религиозното образование? Причините за една политическа стъпка обикновено са доста по-тривиални от конспиративните сценарии, които се разнасят на кило в публичното пространство.
- Трябва ли да се намеси българската държава? Правилен ли бе ходът на премиера Бойко Борисов да откаже да заеме страна в конфликта в ДПС?
- Ако някой е искал въобще от него да прави нещо, липсата на действие от негова страна е правилна. Ако всичко това, което се лее из ведро по медиите, е вярно и на една десета, то трябва веднага да освободи шефовете ма специалните служби, а той не го прави. Защо ли?
- Има ли заплаха за националната сигурност на България? Проф. Людмил Георгиев намекна за сценарий Турция да компенсира евентуална загуба на територия заради създаването на Кюрдистан с Кърджалийска и част от Бургаска област ?
- Моля Ви, не ме връщайте в мислене от времената на войната между Османската и Руската империя. Доста е плоско руската пропаганда да промива мозъци у нас с остарели трикове от времената на Възродителния процес.
В тези неща никой разумен човек не бива да вярва, защото са лъжа и то опасна лъжа, насочена срещу националната сигурност на България.
- Възможно ли е разколът в ДПС да повлияе на българо-турските отношения?
- Не мисля, че ще повлияе. Тези отношения са сериозни и важни не само за България и Турция, а за целия регион. Ние сме добри съседи и съюзници в НАТО и е важна търговията, културния обмен и енергийните връзки да са стабилни.
- Случилото се в ДПС в последните дни измести погледа от проблемите в РБ и ПФ. Вашата прогноза за стабилността на кабинета и мнозинството в НС?
- Прогнозите са за ясновидците, а стабилността е дъвката на политиците, които не правят реформи. Наистина в последните дни всички се занимават с едно и също. Любопитно ми е, ако е вярно написаното и г-н Местан се съюзи с г-н Дал кой ще попита премиера пръв дали се чувства комфортно в коалиция с г-н Местан? Да не забравяме, че г-н Дал е един от коалиционните партньори на Борисов в тази власт.
- Понеже сме в края на годината, няма как да не попитам - кое, според вас, бе събитието на годината за България?
- Събитието на 2015 г. е, че Елън Рийв Мъск, основател и собственик на Tesla, представи новата акумулаторна система Tesla Energy Powerwall. Тя ще промени съществено процеса на масово потребление на електричество. Новата акумулаторна система може да се използва както в дома, така и в различни по големина предприятия. Устройството най-общо представлява йон-литиева батерия, която се зарежда от слънчевата енергия или от битовата мрежа. Слънчевите колектори с лекота могат да се разполагат на покривите на къщите, а събраната от тях енергия се съхранява в Powerwall и може да служи за зареждане на електромобили безплатно. Най-малкият модел Powerwall представлява контейнер с дебелина 15 см. Иновациите и науката движат света и го променят, толкова бързо , и ни пренасят в качествено нова 2016 г., лично се надявам тя да е мирна!

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай