Отстъпката за бензин идва, но с голяма уловка

Вижте обясненията на петролната и газова асоциация

Отстъпката за бензин идва, но с голяма уловка | StandartNews.com

Бензинът стигна 4 лева, но отстъпката от 25 стотинки на литър, все още не е в сила. Тя бе въведена с актуализацията на бюджета, която още не е факт, защото не е обнародвана в държавен вестник. Отстъпката бе предложена от кабинета, когато цената на бензина гонеше 3 лева и вече отдавна е изядена от инфлацията.

Ако има обнародване на текстовете на бюджета в стандартния брой на Държавен вестник във вторник, мярката за 25 стотинки отстъпка при зареждане на превозно средство би трябвало да влезе в сила в събота, обяви пред Нова тв  Живодар Терзиев, председател на Българската петролна и газова асоциация.

Терзиев поясни обаче, че операторите не са задължени да участват в държавната помощ. Затова всеки трябва първо да пита дали бензиностанцията прави отстъпка, после да зарежда.

Отстъпката ще важи само за най-евтините бензити. За да се получи, шофьорът трябва да си носи талона, защото в касовия бон ще фигурира номера на колата.

“Пожелателно е, или по избор на оператора, те да участват в предложената държавна помощ. Не са длъжни да дават отстъпка за всички предлагани от тях горива. Но е пожелателно. Не можем да задължим оператори за нещо, което би могло да утежни бизнеса им”, обясни Терзиев.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай