Събота,

Донев: Преизчисляването на пенсиите е закъсняло

От: Агенция Стандарт -
Донев: Преизчисляването на пенсиите е закъсняло
A
A
A

Това преизчисление на пенсиите всъщност е закъсняло, заяви служебният министър на труда и социалното осигуряване Гълъб Донев в коментар на окончателно приетата актуализация на бюджета на Държавното обществено осигуряване (ДОО), с която депутатите решиха преизчисляването на пенсиите да стане от 25 декември тази година.

От същата дата ще се случи и увеличението на минималната пенсия на 370 лв., както и на максималната, която ще стане 1500 лв.

„Ние за първи път предлагаме това преизчисление да се случи през коефициента за осигурителен стаж и да гарантира едни трайно по-високи пенсии за българските пенсионери. Гарантираме една предвидимост и финансова устойчивост на българската осигурителна система“, посочи Донев след бурните дебати в парламента, предаде БГНЕС.

Освен преизчисляването на края на годината, парламентът взе решение за месеците октомври, ноември и декември до края на 2021 г. всеки пенсионер да получи по 120 лв. месечна добавка, като антикризисна мярка по време на пандемия.

„Така гласуван закона, с тези приходи и разходи, няма притеснения, че не може да бъде изпълнен“, увери социалният министър и допълни: „Това е вариантът, който може да бъде изпълнен и който дава достатъчно доходи за българските пенсионери, особено през зимните месеци“.

Коментари

Сортирай по: Новите първо

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички