Неделя,

Донев каза защо газът поскъпва

От: Агенция Стандарт -
Донев каза защо газът поскъпва
A
A
A

Увеличението на газа ще доведе до поскъпване, отнесено към стойносттана различните продукти и услуги, които са свързани с потреблението на газ. Социалното измерение се отразява през джоба и покупателнатаспособност на българските граждани. Това каза социалният министър Гълъб Донев в „Още от деня“.

„Увеличението на цените се усеща в целия свят, след проинфлационните процеси, които бяха предизвикани от огромното наливане на финансов ресурс в икономиката на САЩ, Япония и Европа. Това са процеси, които са взаимно свързани и няма как да не доведат до нарастване на цените“, уточни той.

Донев допълни, че икономиката тръгва да се възстановява, въпреки че сме в извънредна епидемична обстановка, и това води до по-високите цени на газа и електроенергията.

Социалният министър коментира принципни възможности за мерки, които да подпомогнат българите през зимния сезон. Могат да се търсят различни варианти с микс на синьото гориво, така че цената да спадне, коментира министърът.

"Енергийно бедни е термин, който има отношение към енергийната ефективност на жилищата, а не за това, че цените на електроенергията на топлинните носители са по-високи и заради това имаме енергийно бедни", изясни Донев.

На въпроса дали инфлацията ще изяде увеличението на дохода на българите, Донев беше категоричен, че все още няма да стане, защото ръстът на инфлацията не е толкова висок, колкото е нарастването на доходите. То е около 14-15%, а инфлацията се движи под 4%.

Коментари

Сортирай по: Новите първо

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички