Доларът помпа мускули

Доларът помпа мускули | StandartNews.com

Икономическите новини от САЩ са добри, инвеститорите се надяват ФЕД да вдигне лихвите през декември

Петролът, златото, среброто и акциите на "Фолксваген" продължават да се сриват

След като през последната седмица на октомври на своето заседание по паричната политика Федералният резерв на САЩ заяви, че повишаването на лихвите ще бъде разгледано още на срещата през декември, през миналата седмица се публикуваха и поредица от новини, които засилиха очакванията на инвеститорите за това. В сряда председателят на Федералния резерв Джанет Йелън в изслушване пред Конгреса потвърди, че вдигането на лихвените нива е възможно и ще зависи от икономическите данни. В петък стана ясно, че безработицата в САЩ е достигнала седем и половина годишно дъно от 5% и заетостта е нараснала с 271 хил. работни места, което бе доста над предварителните очаквания. В допълнение към най-ключовите данни за пазара на труда, макроикономическите показатели за САЩ, които бяха публикувани през седмицата, като продажбите на автомобили, търговския дефицит, продуктивността на труда и др., също бяха предимно позитивни.

В резултат на всичко това доларът регистрира една доста успешна седмица на валутните пазари, в която зелените пари достигнаха 6-месечен връх спрямо еврото на ниво от 1.07 долара за едно евро, а останалите основни валути, като британският паунд, японската йена и швейцарският франк, също изтриха по около 2% от стойността си спрямо щатската валута. Доларовият индекс, които измерва силата на долара спрямо кошница от валути, удари 7-месечен връх.
В противоположна на долара посока се движеха най-популярните на световните пазари суровини, които се търгуват в долари и които ще станат относително по-скъпи за притежателите на други валути. Петролът, въпреки добрия старт на седмицата, рязко се понижи през последните три работни дни и приключи със спад от близо 5%. В същото време златото и среброто също паднаха с по около 5% за седмицата, като жълтият метал се намира в поредица от седем поредни дневни понижения и на най-ниските си нива от три месеца насам - малко под 1090 долара за тройунция.

Месец ноември стартира силно за световните фондови пазари. На Уолстрийт босовите измерители S&P 500, Dow Jones Industrial Average и NASDAQ записаха шести пореден седмичен ръст, нараствайки с между 1% и 2%, подкрепени от добрите данни за американската икономика.

В Европа седмицата започна позитивно благодарение на ръста на производствената активност (PMI) в еврозоната, а поевтиняването на еврото помогна на повечето от водещите индекси на европейските пазари да продължат възходящата си траектория от миналия месец.

При отделните компании се открои втората част от скандала с вредните емисии на "Фолксваген". Немският автомобилен концерн си призна за нередности при отделения въглероден диоксид, които може да засягат до 800 хил. автомобила, вследствие на което акциите на копанията изтриха 11% от стойността си за последните пет търговски сесии.
На обратния полюс бяха акционерите на най-голямата социална мрежа Facebook, чиито книжа поскъпнаха с 5%, след като печалбата и приходите на дружеството нараснаха съответно с 11% и 41% през третото тримесечие от годината.
На Българска фондова борса седмицата завърши със смесени резултати. Най-силно сред основните борсови измерители се представи индексът на сините чипове SOFIX, който нарасна с 0.3% до 448.55 пункта. Сред добре представилите се дружества можем да отбележим "Булгартабак - холдинг" АД, "Софарма" АД и "Фонд за недвижими имоти България" АДСИЦ, които увеличават пазарната си стойност с между 3 и 6%.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Тагове:
Коментирай