Доктори с линейки лекуват по телемост

Доктори с линейки лекуват по телемост | StandartNews.com

Купуват 600 нови реаномобила за спешните центрове в страната

Медиците, които стигнат първи с линейка при болен и в най-отдалеченото село, ще могат чрез телемедицински устройства да получават съвети от най-добрите специалисти у нас как да окажат помощ на пациента. Такава перспектива очаква работещите в спешните центрове в страната през следващите четири години, обяви здравният министър Петър Москов. В Радомир той връчи ключове за осигурена от подопечното му ведомство нова линейка на местния спешен център.

Предвидените 85 милиона лева в Оперативната програма "Региони в растеж" за обновяване на спешните центрове в страната вече получили одобрението от Брюксел. За това съобщила министър Лиляна Павлова на последното заседание на Министерски съвет и още през юни ще може да бъдат обявени първите обществени поръчки за модернизацията на спешната медицинска помощ у нас, увери Москов. Промените в центровете за спешна медицинска помощ ще се извършват на три нива, поясни той. Предвижда се за 4-годишен период да бъде преоборудван автопаркът с 600 нови линейки - 400 със средства от ЕС и 200 с пари от държавния бюджет. "Вече са налични 56 нови реаномобила и 14 центъра, оборудвани с телемедицина. Така лекарят, който отива с линейка в едно село, има възможност през телемедицински устройства да контактува със специалисти в реномирани болници", каза Москов.

Второто ниво ще бъде оборудване на филиалите на спешна помощ със стационари до 10 легла за наблюдение и лечение до 24 часа и преценка за по-нататъшно лекуване на пациентите, а третото ниво ще е реконструкцията на спешните приемни на болниците и апаратурното им и кадрово обезпечаване.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай