Доктор потресе Виктор Николаев! Неочаквана истина

2000 парамедици стоят без работа

Доктор потресе Виктор Николаев! Неочаквана истина | StandartNews.com

Водещият Виктор Николаев бе хвърлен в смут от признание на лекар. 

В България има 2000 парамедици, които работят всичко друго в здравеопазването, но не и в Спешната помощ, за която са обучени. На този фон в спешните центрове у нас трайно липсват 500 лекари и 50 процента от местата стоят незаети. Причината парамедиците да не започват работа и да компенсират липсата е, че за тях не се обявяват работни позиции, това обясни по Нова телевизия д-р Тодор Цанков от Съюза на парамедиците.

Той обясни, че организацията постоянно изпраща писма на ресорните министри, но реформа, която да даде им даде право на реализация по специалността им няма. Началниците на спешните центрове по области са тези, които могат да обявят свободни работни места, но те не го правят.

Водещият Виктор Николаев коментира, че разбира защо центровете не използват парамедиците, за да облекчат работата си, още повече, че един лекар в линейка взема по 4000 лева заплата, а парамедик - 1500-2000 лева.

„Не можем да разберем защо няма реформа, която да регламентира работата ни и дали тя се бави умишлено или нихилистично”, коментира д-р Цанков. В тази ситуация мнозина заминават за чужбина, където могат да си намерят работа.

Той подчерта, че парамедикът може да действа само под надзора на лекар, но съвременните технологии могат да облекчат много този процес. По негови думи, в цяла Европа се назначават парамедици в спешните центрове, първо защото това е много по-евтино, а на второ място защото подкотовката им не отнема толкова време, колкото на лекарите.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай