Доброволци дебнат пушачите по заведенията

Доброволци дебнат пушачите по заведенията | StandartNews.com

Хасково. Доброволци от неправителствена организация са по петите на нарушителите на забраната за пушене на закрито. Гонителите на пушачите са членове на "България без дим", която има сключен договор с Министерството на здравеопазването, обясни шефът на „никотиновата полиция" в Хасково д-р Иван Александров.

Доброволците са на практика навсякъде, а схемата, по която действат при отчитане на нарушител, е да се обадят в централата на НПО-то. От там пък препращат чрез имейл сигнала до съответните контролни органи в РЗИ-тата в страната.

През изминалите 10 месеца от началото на годината от доброволческата структура в хасковското РЗИ са получили половината от всичките сигнали за пушене на забранено място. В 50% от случаите сигналът е бил и резонен, обясни още Александров.

Той посочи, че в Хасковски регион досега са извършени общо 2088 проверки. Издадени са 127 предписания, а актовете са 26 за обща сума 12 100 лв.

Според статистиката, изнесена от колежката му в инспекцията психологът Красимира Богданова по повод 20 ноември - Международния ден без тютюнев дим, 57 % от подрастващите в България са изложени на тютюневия дим у дома, което според Богданова е равносилно на насилие, защото децата на практика нямат избор, когато родителите им пушат вкъщи.

Освен това данните показват и че бързо се увеличава сред пушачите делът на жените. Психолозите обясняват това с т.нар. „психология на пола". Според нея чисто физиологично жените са по-податливият пол на каквито и да е зависимости, при тях е и по-трудно да ги преодолеят.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай