Добри новини! Министър опроверга опасностите за морската вода

Водата в морета става все по-чиста

Добри новини! Министър опроверга опасностите за морската вода | StandartNews.com

Министърът на околната среда и водите направи коментар за състоянието на морската вода. Морето е замърсено с отпадъци, както след всяка буря, но това не означава, че водата е мръсна, каза министърът на околната среда и водите Юлиян Попов в интервю за bTV. „Морето е море, поглъща отпадъците, те се разнасят. Това, което виждаме в момента е, че вече се изчиства“, коментира той.

Използването на водата за битови нужди не е забранено на много места. Ролята на местната власт е да предупреди хората в случай на риск, посочи министърът. „Ако при едно такова бедствие има разрушена инфраструктура, тя трябва да се обследва, да се види къде е нарушена и какви са резултатите от тези разрушения. Няма как да няма отделни точки, в които трябва да се изчака малко", каза Юлиян Попов. 

„Мръсната вода е вода, която съдържа химически или биологични отпадъци. През последните години качеството на водата в Черно море се подобрява“, допълни той.

Има проучване, което изследва замърсяването по плажовете, в последните пет години. „Има и проучване на Института по океанология на Българската академия на науките, което показва нарастване на замърсяването на дюните с отпадъци. Водата обаче бавно се придвижва към по-чиста и по-чиста“, обясни министър Попов. 

След наводненията здравните власти препоръчаха преустановяване на къпането в морето край Царево заради навлизането на огромни маси кална вода в акваторията му. В бедствието от 5 септември живота си загубиха двама мъже и две жени, пише БТА

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай