До 3 г. ще направим пенсията 300 лева

Ако левицата спечели евроизборите, "Южен поток" ще се ускори, каза Явор Куюмджиев

До 3 г. ще направим пенсията 300 лева  | StandartNews.com

София. Ще забуксува ли проектът "Южен поток" заради Брюксел? Каква трябва да е позицията на България за кризата в Украйна? Имат ли претенции червените депутати към министрите и защо? Отговорите на тези и други горещи въпроси потърсихме от народния представител от "Коалиция за България" Явор Куюмджиев.

 

- Г-н Куюмджиев, преди дни заявихте, че Еврокомисията и специално енергийният комисар Йотингер говори предизборно по проекта "Южен поток" като член на ЕНП. Защо?
- Никога не бива да забравяме, че "Южен поток" стартира преди 8 години като руско-европейски проект. В самото му създаване участваха "Газпром" и италианската компания "Ени". За съжаление заради предишното наше правителство проектът бе вкаран в ступор и не се развиваше по никакъв начин. Що се отнася до коментарите на г-н Йотингер, винаги си задавам един въпрос: защо "Южен поток" се третира дискриминационно спрямо "Северен поток"? И имам няколко отговора. Единият е, че "Северен поток" свързва директно Русия с Германия, а "Южен поток" минава през четири от най-бедните страни на ЕС, както и през Сърбия. И отговорът ми е, че Йотингер освен че е германец, правилно отбелязахте, че е от ЕНП. Партия, която не се слави с особено благоразположение към нас и към другите по-бедни държави. Но трябва да видим как ще се развият изборите през май и ако ПЕС спечели повече депутати, то ще се отвори нова, светла страница в развитието на "Южен поток".
- Не е ли малко пресилено да се гледа на "Южен поток" само от гледна точка на евроизборите? А кризата в Украйна?
- Кризата в Украйна само доказва, че "Южен поток" е много необходим. Тук става въпрос за два месеца, в рамките на които ще се избере нова Еврокомисия, която се надяваме този път да е доминирана от ПЕС. И Йотингер да не бъде еврокомисар, за да може българските енергийни проекти най-после да получат зелена светлина, а не да бъдем непрекъснато тормозени. А важността на "Южен поток" виждаме и в момента в потенциалната опасност да спрат газовите доставки от Украйна. За нас и за цяла Европа този проект предлага алтернативно трасе. И за нас е изключително важно да не се получава кризата от 2009 година.
- Критикуват ви, че нарушавате европейското законодателство с внесените от вас промени в закона, който дефинира що е то морски газопровод?
- Критиките са от "разбирачи", в това число и от ГЕРБ, че тръбата влизала на сушата. Нормално е да влиза, тъй като няма как на дъното на морето, на границата на териториалните води на България да се построи помпена станция и там да свършва морският газопровод. Важно е също да се знае, че "Южен поток" е система от няколко газопровода, включени един към друг. За разлика от "Северен поток", който свързва само Русия с Германия. И всички газопроводи, които се включват на територията на ЕС, ще бъдат под юрисдикцията на европейското законодателство. И още нещо искам да кажа на "колегите". Заради техните огромни усилия и откровена глупост България в момента няма алтернативни доставки на газ. През 1997-2001 г. тогавашният министър-председател Иван Костов и цялата му орда от клакьори говореха за това как "Син поток" никога няма да се случи, как това е безумно. А трябваше да мине през България. Вместо това сега си отива весело в Турция, южната ни съседка си печели и си има източник на газ, а ние сме си обвързани все със старата връзка. Ако тогава не бяха свършили това национално предателство, ние нямаше да имаме кризата от 2009 г., нямаше да бъдем зависими до такава степен от всичките събития в Украйна сега.
- Как се отразяват трусовете между Киев, Москва и Брюксел на българската икономика?
- Последствията могат да бъдат много негативни, защото Русия е на първите места като наш търговски партньор. Не само като внос на енергоносители, а и значителна част на българския износ отива към Русия. Същото важи и за Украйна, между другото. Така че една тежка криза, която дай боже да не се превърне в някакви военни действия, би означавала тежък удар за събуждащата се българска икономика. В никакъв случай не трябва да се допуска да се стига до такива ексцесии и смятам, че трябва да запазим максимален неутралитет. В крайна сметка наистина сме член на ЕС, но имаме и традиционни връзки с Русия и с Украйна, които по никакъв начин не трябва да нарушаваме.
- Това ви говорене обаче се разминава с казаното от министър Вигенин, който преди дни заяви, че отношенията ни с Русия няма да бъдат същите. Ясно декларира, че България няма да признае резултатите от референдума в Крим тази неделя.
- Ако е такава позицията на ЕС, ние като член трябва да я спазваме. Но не трябва по никакъв начин да прекъсваме традиционните исторически, културни и ако щете братски връзки с тези славянски народи, които са много близки до нас. Ние винаги сме се стремили да бъдем естественият мост между ЕС и славянските народи и държави. Така че не виждам противоречие в едното и в другото.
- В събота депутатите от парламентарната група на "Коалиция за България" се събирате на Боровец заедно с цялото правителство. Ще имате ли въпроси към министър Вигенин, свързани с Украйна?
- Вижте, кризата в Украйна е предизвикана не с участието на България и България може само да пострада от някакво силно ескалиране на ситуацията. Така че този въпрос, който аз лично смятам да задам на министър Вигенин, е какво ще предприеме правителството, за да не губи България традиционни връзки и пазари, без да нарушава интересите на ЕС. Убеден съм, че може да се намери такъв компромис.
- Ще поставяте ли оценки на министрите?
- Чак пък оценки. Мисля, че е малко преувеличено. Но при всички положения ще се търси подобряване на комуникацията между изпълнителната и законодателната власт. Защото в много от случаите ние сме поставени в изненадваща ситуация от някои решения на отделни министри.
- Като казвате изненади, например здравният министър д-р Таня Андреева сюрпризира ли ви с предложението да се затегне режимът на пушене в заведенията?
- Не ми е в ресора нейното министерство.
Но за мен е абсурдно, след като ние като парламентарна група предложихме отпадането на драстичната забрана, наложена от ГЕРБ, тя да заема обратна позиция в посока задълбочаване на забраната за пушене на обществени места и да увеличава санкциите. В крайна сметка и това би могло да бъде, но след като се погледнат всички за и против мнения за подобни идеи. И чак тогава да се обявява решение или предложение. Такива солови акции по принцип не са в унисон с колективното вземане на решения.
- С кои министри бихте пожелали още "подобряване на комуникацията"?
- Вие ми зададохте този въпрос. Аз мога да коментирам по-скоро в сферата на икономиката и енергетиката, където също има някои елементи, които биха могли да бъдат подобрени. Но без особени забележки. В крайна сметка не е минала и една година от началото на това управление. Може би е нормално различните зъбни колелца да си намерят синхрона на действие и съм убеден, че това ще се случи.
- Смятате ли, че премиерът Орешарски трябва да предприеме смяна на министри?
- О, не. Този въпрос не е коментиран под никаква форма и аз не смятам да го коментирам.
- Общата ви оценка за кабинета?
- Много добра. Тъй като всички ние работихме в много тежка ситуация през последните осем-девет месеца. В безпрецедентна среда, бих казал. И въпреки това успяхме с политиките, които приложихме и отстояваме, доказахме, че се грижим преди всичко за подобряването на живота на българските граждани. Понякога, ако щете и с риск за психическото и физическото си здраве.
- Ще има ли увеличение на цената на тока през лятото? И ако да - как точно ще компенсирате социалнослабите българи, както обеща вече премиерът?
- Аз разчитам думите на премиера в контекста на това, което сме обсъждали нееднократно - в средносрочен план, говоря за след 2-5 години цената на тока ще трябва да нарасне. Няма друг начин, след като тенденцията в световен мащаб е за увеличение на първичните енергийни ресурси. Така че в средносрочен план е неизбежно и ще има увеличение на цената. Когато това се случи, държавата трябва да предприеме мерки за разширяване на обхвата за помощите за хора, които не могат да си позволят тези сметки за ток. Това е нормалната практика в Европа и ние лека полека вървим натам. Но аз не разчитам посланието на премиера като увеличение на цената на тока още през тази година. Защото няма икономическа и никаква друга логика това да се случи. Що се отнася до самите цени, всички знаем, че те са най-ниските в Европа. Но цената на въглищата и в Германия, и България е една и съща. Само че цената на тока в България е 16 стотинки, а в Германия - 80. Така че някаква синхронизация теоретично във времето трябва да има. В крайна сметка проблемът с цените на електроенергията в България не е самите цени. А е доходите на хората. Един пенсионер с примерно 150 лв. пенсия получи сметка от 50 лв, това е убийствено за него. Но ако същият този пенсионер има минимална пенсия, както сме обещали в предизборната си програма, след 3 години стане 300 и няколко лева, а сметката му за ток от 50 стане 60 лв., вече говорим за нещо друго. По-поносимо е.
- А ще станат ли минималните пенсии 300 лв. след 3 години?
- Ние сме го обещали и е част от нашата предизборна програма 450 лв. минимална работна заплата и ако всичко върви както трябва, 60 процента от минималната заплата трябва да бъде и минималната пенсия. Нещо от порядъка на 300 лв.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай